Svet

Papin izaslanik sa Bajdenom o ukrajinskoj deci

Rusija je poslednjih godina prihvatila i prebacila na svoju teritoriju oko 700.000 dece koja su bila ugrožena bombardovanjem i granatiranjem u zonama sukoba u Ukrajini.
Papin izaslanik sa Bajdenom o ukrajinskoj deci© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko,

Visoki izaslanik pape Franciska, kardinal Mateo Zupi, sutra će  sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Beloj kući razgovarati o ''ruskoj deportaciji ukrajinske dece'', piše "Politiko".

Vatikan je danas saopštio da je Zupijev trodnevni odlazak u Vašington na sastanak sa američkim zvaničnicima nastavak razgovora koje je prethodno vodio u Kijevu i Moskvi.

Rusija je, naime, poslednjih godina prihvatila i prebacila na svoju teritoriju oko 700.000 dece koja su bila ugrožena bombardovanjem i granatiranjem u zonama sukoba u Ukrajini.

Moskva, prema rečima ruskog ambasadora pri UN Vladimira Nebenzje, ne sprečava decu da održavaju kontakte i komunikaciju sa rođacima i prijateljima, kao i da se vrate u porodice. 

Međunarodni krivični tribunal u Hagu, međutim, tereti predsednika Rusije Vladimira Putina za "nedozvoljeno prebacivanje i deportovanje dece iz okupiranih teritorija Ukrajine na teritoriju Ruske Federacije".

Sud je izdao i nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i komesarke za prava deteta, Marije Lvove-Belove zbog, kako su naveli iz MKS, ratnih zločina u Ukrajini i ''nezakonite deportacije" ukrajinske dece u Rusiju.

image