Rusija

Peskov: Odluka suda u Hagu nije poremetila Putina

Navikli smo na to da se Zapad veoma neprijateljski odnosi prema predsedniku Rusije i celoj zemlji, poručuju danas iz Kremlja
Peskov: Odluka suda u Hagu nije poremetila Putinawww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Predsednik Rusije Vladimir Putin, ali i ostali u Kremlju, veoma su smireno reagovali na nedavnu odluku Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, koji je izdao nalog za hapšenje ruskog lidera, rekao je danas predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Primećujemo veliko neprijateljstvo kako prema predsedniku Rusije, tako i prema celoj zemlji", pojasnio je portparol, dodajući da zbog toga u Kremlju ne primaju k srcu slična dešavanja. "Ukoliko bismo dopuštali da nas sve to poremeti, ništa dobro ne bi proisteklo iz toga", objasnio je on. 

"Mi nastavljamo da beležimo sve što se dešava, ali nastavljamo i da radimo, baš kao što to čini i predsednik Putin", poručuju iz Kremlja.

Komentarišući današnji susret predsednika Kine Si Đinpinga i Vladimira Putina, Peskov je izjavio da će se tokom razgovora dveju delegacija sigurno govoriti o mirovnom planu Pekinga, a "Putin će, naravno, kineskom lideru objasniti neke stvari, odnosno, izneti određene podatke, kako bi Si mogao još bolje da vidi šta se dešava".

Portparol Kremlja je i danas podsetio da u Moskvi vrlo jasno vide da Zapad, a pre svega Sjedinjene Američke Države trenutno ne žele mir, o čemu su njihovi zvaničnici već javno govorili. 

Zbog toga, ponavlja Peskov, nema indicija da bi u ovom trenutku moglo doći do mira, jer "Zapad ne dopušta da dođe do bilo kakvog zaustavljanja borbi". "O tome Vašington, Stejt department i američki Savet bezbednosti govore otvoreno i zvanično", dodaje on.

Osim toga, Peskov je najavio da će ceremonija zvaničnog susreta Putina i Si Đinpinga početi sutra u 15 časova po moskovskom vremenu (u 13 časova po srednjeevropskom vremenu). 

Odgovarajući na pitanje koje se tiče današnjeg rasporeda ruskog lidera, Peskov je kazao da će Putin danas učestvovati na "izuzetno važnom događaju" - drugoj međunarodnoj konferenciji "Rusija-Afrika". Ovo će doprineti boljoj saradnji Moskve i afričkog kontinenta, i poslužiće kao dobra osnova i priprema za održavanje samita Rusija-Afrika, koji se očekuje na leto ove godine.

image