Svet

Lukašenko potpisao zakon o zajedničkim centrima za borbenu obuku sa Rusijom i zakon o miliciji

Sporazum reguliše stvaranje i rad centara za borbenu obuku na bazi vojnih jedinica u Rusiji i Belorusiji
Lukašenko potpisao zakon o zajedničkim centrima za borbenu obuku sa Rusijom i zakon o miliciji© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon o ratifikaciji sporazuma sa Ruskom Federacijom o centrima za zajedničku obuku vojnog osoblja, saopštila je pres služba predsednika Belorusije.

"Belorusija je ratifikovala sporazum sa Rusijom o osnivanju i radu centara za borbenu obuku za zajedničku obuku vojnog osoblja oružanih snaga. Odgovarajući zakon potpisao je šef države Aleksandar Lukašenko", navodi se u saopštenju, prenose "RIA Novosti".

Napominje se da sporazum reguliše stvaranje i rad centara za borbenu obuku na bazi vojnih jedinica u Belorusiji i Rusiji, kao i da utvrđuje njihove glavne zadatke i proceduru interakcije između ministarstava odbrane u organizovanju sveobuhvatnog obezbeđenja ovih centara.

U međuvremenu, Lukašenko je potpisao i zakon o narodnoj miliciji koji stvara pravni osnov za dobrovoljno učešće građana u obezbeđivanju vanrednog stanja uvedenog u administrativno-teritorijalnim jedinicama republike, kao i dodatne uslove za pomoć teritorijalnim organima unutrašnjih poslova u vršenju njihovih ovlašćenja i zaštita imovine svih oblika svojine od kriminalnih i drugih zadiranja.

Zakon definiše pojam "narodne milicije", pitanja finansijske i materijalne podrške narodnoj miliciji, postupak upisa građana u narodni dobrovoljački korpus, postupak rukovođenja jedinicama narodnog dobrovoljačkog korpusa. Utvrđuju se i prava i obaveze dobrovoljca narodne milicije, za njega se obezbeđuju socijalne garancije.

U maju prošle godine beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin rekao je da bi  u zemlji uskoro mogla da se pojavi narodna milicija. Kasnije je izneo procenu da bi broj narodne milicije u zemlji mogao biti 100-150 hiljada ljudi ili više.

Planirano je da čelnici regionalnih i lokalnih vlasti, zajedno sa predstavnicima organa unutrašnjih poslova, pre svega sa lokalnim okružnim inspektorima, predvode formacije narodne milicije.

image