Svet

Kisindžer: SAD i Kina ne treba da budu protivnici

Ako izbije rat između dve zemlje , to neće doneti boljitak ni jednoj strani, izjavio je bivši američki sekretar
Kisindžer: SAD i Kina ne treba da budu protivniciwww.globallookpress.com © Daniel Vogl/dpa

Ni SAD ni Kina ne mogu priuštiti da se međusobno doživljavaju kao protivnici, izjavio je bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer na sastanku sa kineskim ministrom odbrane Li Šangfuom u Pekingu, prenose "RIA Novosti".

"U današnjem svetu izazovi postoje zajedno sa mogućnostima. Kina i SAD treba da prevaziđu nesporazume, da koegzistiraju mirno i izbegavaju konfrontacije. Istorija i praksa stalno pokazuju da ni SAD ni Kina ne mogu sebi da priušte da budu protivnici", izjavio je Kisindžer, a citira ga kinesko Ministarstvo odbrane.

On je takođe primetio da ako izbije rat između dve zemlje, to neće doneti dobro nikome.

"Obe strane treba da pokažu mudrost, rade i razvijaju se zajedno. Armije dve zemlje treba da jačaju saradnju. Neophodno je uložiti napore radi postizanja pozitivnog razvoja odnosa dve zemlje i održavanja mira i stabilnosti širom sveta", zaključio je Kisindžer. 

Kineski ministar je sa druge strane istakao da "neki ljudi na američkoj strani nisu uspeli da se kreću u istom smeru kao i kineska strana, što je dovelo do toga da odnosi dve države budu na najnižoj tački od uspostavljanja diplomatskih odnosa", navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva odbrane.

"Uvek smo bili posvećeni izgradnji stabilnih, predvidljivih i konstruktivnih kinesko-američkih odnosa" istakao je kineski ministar i dodao da se nada da će dve zemlje raditi na sprovođenju dogovora šefova dve države i zajednički promovisati razvoj odnosa dve vojske.

image