Rusija

Ruski prankeri ponovo u akciji: Kisindžer priznao da je Kijev sabotirao Severni tok (VIDEO)

SAD ne veruju da će Ukrajina moći da vrati Krim u okviru aktuelne kontraofanzive, kazao je bivši američki državni sekretar
Ruski prankeri ponovo u akciji: Kisindžer priznao da je Kijev sabotirao Severni tok (VIDEO)Getty © Photo by Chip Somodevilla/Getty Images

Ruski prankeri Vovan i Leksus našli su "novu žrtvu", ni manje ni više, nego bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera koji je priznao da je Ukrajina odgovorna za sabotažu Severnog toka. Predstavivši se kao ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, pitali su Kisindžera ko stoji iza napada na Severni tok.

"Da budem iskren, mislio sam da ste to vi. Ali nisam vas krivio za to. Ne bih rekao da je to kritika", kazao je Kisindžer u razgovoru sa, kako je mislio, bivšim ukrajinskim predsednikom. 

Stogodišnji američki diplomata je ispričao kako je promenio mišljenje o ulasku Ukrajine u NATO, ocenivši da će biti teško obezbediti njeno članstvo u Alijansi, a takođe i da su se evropske zemlje, koje se "bore sa Rusijom", na njegovo iznenađenje, usprotivile novoj članici na sastanku Bilderberg kluba.

"Imali smo takozvani sastanak Bilderberga na kojem učestvuju evropski i američki lideri. Oni se sastaju jednom godišnje. Bilo je veoma čudno da su se evropske zemlje koje se bore protiv Rusije, na tom sastanku usprotivile ulasku Ukrajine u NATO. Tvrdili su da ovo pitanje treba pažljivo proučiti. Biće teško obezbediti članstvo Ukrajine u NATO, ali svakako ću podržati tu odluku", kazao je Kisindžer.

Kisindžer je naveo da se evropske zemlje bore protiv Rusije zbog Ukrajine i da su odlučne da pobede Rusiju.

"A to nikako ne može da bude normalno: Finska i Švedska ulaze u NATO, a Ukrajina, koja se toliko žrtvovala, nije primljena u NATO", naglasio je.

Ukrajina neće vratiti Krim

SAD ne veruju da će Ukrajina moći da vrati Krim u okviru aktuelne kontraofanzive, dodao je bivši američki državni sekretar.

"Mislim da će pokušaj povratka Krima Ukrajini dovesti do eskalacije. Bio sam ubeđen da smo sve vreme imali nekih javnih nesuglasica po ovom pitanju. Verujem da su različita mišljenja ono što možete očekivati u pogledu ulaska u NATO. Kada sam razgovarao sa vašim kolegom gospodinom Jermakom (šef kabineta Vladimira Zelenskog Andrej Jermak), on je pomenuo pregovore o prekidu vatre i konačne mirovne pregovore. Ovde je to nemoguće. Smatram da, nakon komunikacije sa našim narodom, da oni ne veruju da možete da zauzmete Krim kao deo trenutne ofanzive", pojasnio je.

Kisindžer je dodao da je to pitanje koje je u zastoju i da može da se razmotri predlog da se održi refefrendum.

"Ovo je prirodan razvoj situacije. Ali, gospodine Zelenski, bio sam svedok kako se sve to razvijalo u Vijetnamu. Nije baš isto", zaključio je.

image