Svet

EU priprema vojne sankcije Belorusiji, odluka u avgustu

Diplomate nove sankcije Belorusiji vide kao "odskočnu dasku" ka širem, globalnijem sporazumu o kažnjavanju te države, navode izvori iz EU
EU priprema vojne sankcije Belorusiji, odluka u avgustuwww.globallookpress.com © Nikolay Titov/Global Look Press

Zemlje Evropske unije neformalno su se dogovorile oko paketa vojnih sankcija protiv Belorusije, izjavile su diplomate EU za "Politiko".

U paket sankcija biće uključena ograničenja na opremu na bojnom polju, među kojima i avio-delovi, "u pokušaju da se razbiju vojne komponente koje su ilegalno preusmerene preko Belorusije u Rusiju".

Prema rečima visokog evropskog zvaničnika, ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu 20. jula neće donositi odluke o novim sankcijama Belorusiji. Međutim, tom prilikom će razgovarati o novim ograničenjima zbog situacije u samoj Belorusiji i sukoba u Ukrajini.

"Tokom predstojećeg sastanka ministara spoljnih poslova ne očekuje se dogovor o novim sankcijama Belorusiji. Već smo usvojili šest paketa u različitim oblastima, a poslednji pre godinu dana, u junu. Sada razgovaramo o dva odvojena pitanja, a prvo o sankcijama za različite akcije u vezi sa kršenjem ljudskih prava. Paralelno, EU vodi diskusiju o usklađivanju sankcija protiv Belorusije sa sankcijama Rusiji", rekao je izvor i dodao da će, prema njegovim saznanjima, mere biti objavljene u avgustu, na godišnjicu poslednjih izbora u Minsku.

Diplomate nove sankcije Belorusiji vide kao "odskočnu dasku" ka širem, globalnijem sporazumu o kažnjavanju te države, navode izvori iz EU.

Ovi razgovori, inače se vode odvojeno od druge diskusije o tome kako bi EU u potpunosti mogla da uskladi sankcije protiv Moskve i Minska, navodi "Politiko". Ti pregovori zaustavljeni su jer EU želi da belorusko đubrivo bude izuzeto iz sankcija.

Dvojica diplomata kažu da je EU mogla da odobri nove vojne sankcije Belorusiji nakon što je to pitanje povezala sa dogovorom o jačanju odnosa EU sa 79 afričkih i karipskih zemalja, koji je već neko vreme zaustavljen.

Ranije danas Evropski parlament pozvao je Međunarodni krivični sud (MKS) da raspiše poternicu za predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

image