Svet

Situacija koja se nije dogodila decenijama: Američki vojnik pobegao u Severnu Koreju

Pentgon pokušava da sazna šta je sa američkim vojnikom koji je prešao u Severnu Koreju
Situacija koja se nije dogodila decenijama: Američki vojnik pobegao u Severnu KorejuGetty © Chung Sung-Jun / Staff

Pentagon je saopštio da pokušava da utvrdi sudbinu američkog vojnika koji je neovlašćeno prešao iz Južne u Severnu Koreju.

Vojska SAD identifikovala je vojnika kao Travisa Kinga, koji je u službu stupio 2021. i protiv koga je trebalo da bude pokrenut disciplinski postupak, prenosi Rojters.

King je, navode američki vojni zvaničnici,"namerno i neovlašćeno" prešao u Severnu Koreju dok je obilazio demilitarizovanu zonu koja razdvaja sever i jug poluostrva od završetka Korejskog rata 1953. godine.

"Verujemo da je on trenutno u pritvoru (Demokratske Narodne Republike Koreje) i radimo sa našim kolegama (iz Korejske narodne armije) na rešavanju ovog incidenta", naveo je portparol američkih snaga u Koreji pukovnik Isak Tejlor u saopštenju.

Američki zvaničnici nisu naveli koliko dugo je King bio u Južnoj Koreji, ali se u jednom trenutku suočio sa disciplinskom kaznom zbog napada i proveo je 50 dana u pritvoru.

Nije poznato da li je King to vreme proveo u pritvoru Južne Koreje ili u američkom vojnom pritvoru, ali prema rečima američkih zvaničnika, u nekom trenutku nakon puštanja na slobodu otpraćen je na aerodrom na let nazad za Sjedinjene Države.

Na aerodromu, Kingova pratnja nije mogla da prođe sa njim bezbednosni kontrolni punkt, i u nekom trenutku nakon toga on je napustio aerodrom i kasnije krenuo u obilazak Zajedničke bezbednosne zone.

Veruje se da je King prvi američki vojnik koji je prešao u Severnu Koreju od 1982. godine.

King je sada u rukama režima koji Sjedinjene Države smatraju velikim neprijateljem, a neizvesno je kakve bi vojnoobaveštajne podatke on mogao da pruži Pjongjangu.

On najverovatnije nije imao pristup informacijama najvišeg nivoa, ali samim tim što je pripadnik američke vojske, mogao bi da govori o rasporedu baza, kao i o tome koje jedinice se gde nalaze i koliko vojnika gde ima.

Trenutno nije jasno kakve su Kingove namere.

Američki mediji ocenjuju da bi to moglo da izazove pravu diplomatsku glavobolju za Sjedinjene Države dok one, zajedno sa saveznicom Južnom Korejom, pokušavaju da izvrše pritisak na Pjongjang, dok ta izolovana nacija lansira balističke rakete.

image