Svet

Podignuta optužnica protiv osumnjičenog sa curenje dokumenata iz Pentagona

Protiv njega je podneta optužnica u šest tačaka u skladu sa Zakonom o špijunaži, za svaku od njih preti do 10 godina zatvora
Podignuta optužnica protiv osumnjičenog sa curenje dokumenata iz Pentagona© Tanjug/Margaret Small via AP

Federalna velika porota je podigla optužnicu protiv pripadnika Nacionalne garde američkog vazduhoplovstva Džeka Tešeire (21) zbog objavljivanja poverljivih vojnih dokumenata na internetu, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Tešeira je optužen po šest tačaka za namerno zadržavanje i prenošenje poverljivih informacija u vezi sa nacionalnom odbranom, dodali su iz ministarstva, prenosi Rojters.

Svaka tačka iz optužnice može da nosi kaznu do 10 godina zatvora, do tri godine uslovne kazne i novčanu kaznu do 250.000 dolara, piše u saopštenju Ministarstva pravde.

Tešeira je uhapšen u aprilu, nakon što je navodno podelio tajne dokumente na aplikaciji za dopisivanje "Diskord", što je pokrenulo debatu o tome kako je toliko nisko rangirani vojnik došao u posed te količine dokumenata, navodi Rojters.

Dvoje oficira u njegovoj jedinici je suspendovano nakon njegovog hapšenja, podseća britanska agencija.

Objavljivanje dokumenata na platformi "Diskord" predstavlja najozbiljnije curenje poverljivih informacija u SAD od kada se više od 700.000 dokumenata, video-zapisa i diplomatskih depeša pojavili na sajtu Vikiliks Džulijana Asanža 2010. godine.

Procurili dokumenti sadržali su mnogo klasifikovanih informacija o američkim saveznicima i rivalima, uključujući i osetljive podatke o stanju ukrajinske vojske.

Predsednik SAD Džozef Bajden je naredio sprovođenje istrage o tome kako je Tešeira došao do tih podataka.

Nekadašnji američki vojnik optužen je, u skladu sa Zakonom o špijunaži, za protivzakonito umnožavanje i slanje poverljivog materijala u sferi odbrane, kao i za protivzakonito premeštanje poverljivih dokumenata na neovlašćenu lokaciju.

image