Svet

Kina započela pripreme za vojnu vežbu sa Rusijom

U vežbi učestvuje više od deset brodova i više od 30 aviona
Kina započela pripreme za vojnu vežbu sa Rusijomwww.globallookpress.com © Kalashnikov Media/via Globallookpress.com

Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je da su brodovi kineske mornarice započeli pripreme za zajedničke vežbe sa ruskim pomorskim snagama.

U vežbi učestvuje više od deset brodova i više od 30 aviona, prenosi agencija Sinhua.

Među brodovima su razarači "Ćićihar" i "Guejang", fregate "Zaožuang" i "Rižao", kao i brod za snabdevanje "Tajhu".

Sa ruske strane, između ostalog, učestvuju fregate "Gromkij" i "Otlični", prenosi AP.

Zajedničke vežbe, čiji deo bi trebalo da se održi u Japanskom moru, fokusirane su na komunikaciju brod-brod, manevrisanje u formaciji i pomorsku potragu i spasavanje.

Kina ima najveću mornaricu na svetu i znatno je moćnija od ruske, i po veličini i po tehničkim sposobnostima.

Vojna vežba će biti održana u trenutku kada se Kina suočava sa optužbama zapadnih zvaničnika da podržava rusku Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini jer nastavlja blisku saradnju sa Moskvom.

Rusija i Kina redovno izvode zajedničke vežbe, a pre nekoliko dana je sa obe strane najavljeno produbljivanje sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje. Kako su istakli u kineskom Ministarstvu odbrane, "vojska Kine je spremna da zajedno sa ruskom vojskom uloži napore na daljem jačanju strateške koordinacije i komunikacije, kao i zajedničku podršku regionalnoj i međunarodnoj bezbednosti".

Tada je kinesko ministarstvo navelo da će tema vežbi biti "održavanje bezbednosti strateških pomorskih puteva", a svrha manevara je povećanje nivoa strateške interakcije između kineskih i ruskih oružanih snaga, jačanje sposobnosti za zajedničko održavanje regionalnog mira i stabilnosti i odgovora na različite izazove u oblasti bezbednosti.

image