Svet

Poljska će dobijati 30% električne energije iz nuklearki

Prvi energoblok prve nuklearne elektrane biće izgrađen 2033. godine
Poljska će dobijati 30% električne energije iz nuklearkiwww.globallookpress.com © Lino Mirgeler

Poljska ministarka za klimu i životnu sredinu Ana Moskva saopštila je u sredu da njena država planira da 30 odsto potreba za električnom energijom zadovolji iz novih nuklearnih elektrana.

Kako je, posle posete Seulu, rekao zamenik premijera Jacek Sasin, prvu takvu elektranu u Poljskoj izgradiće američka kompanija Vestinghaus, dok će za izgradnju druge biti angažovana južnokorejska državna firma KHNP.

Prvi energoblok prve nuklearne elektrane u zemlji, kako se prepostavlja, nalaziće se na severu zemlje, u regionu Gdanjska, a puštanje u rad planirano je za 2033. godinu.

Ostale jedinice biće građene postepeno, na dve-tri godine. Planirana je izgradnja ukupno šest nuklearnih reaktora kapaciteta do devet gigabajta.

Izgradnja prve nuklearne elektrane košta će 40 milijardi dolara, rekla je u oktobru ministarka energetike SAD Dženifer Granholm i dodala da ta odluka pokazuje ne samo jačanje odnosa Vašingtona i Varšave, već šalje i jasan signal Rusiji da su zemlje NATO-a rešene da se suprotstave njenim pokušajima da energetske resurse koristi kao oružje.  

Sa druge strane, poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da će za izgradnju prve nuklearke biti potrebno upola manje, oko 20 milijardi dolara.

image