Svet

Irak zapretio prekidom diplomatskih odnosa ako Kuran bude opet spaljen u Švedskoj

Za danas je najavljeno spaljivanje Kurana i iračke zastave u Stokholmu
Irak zapretio prekidom diplomatskih odnosa ako Kuran bude opet spaljen u Švedskoj© Tanjug/AP Photo/Hadi Mizban

Iračka vlada je obavestila vladu Švedske diplomatskim kanalima da će svako ponavljanje incidenta, u kome bude spaljen Kuran na švedskom tlu, zahtevati prekid diplomatskih odnosa, preneo je Rojters.

Irak smatra da je napad na švedsku ambasadu u Bagdadu narušavanje bezbednosti koje mora biti odmah rešeno, navedeno je u saopštenju iračke vlade.

Stotine demonstranata upali su jutros u švedsku ambasadu u centru Bagdada, glavnog grada Iraka, preskačući zidove i paleći vatru u znak protesta protiv najavljenog spaljivanja Kurana u Švedskoj.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom rekao je da je osoblje ambasade bezbedno, ali da iračke vlasti nisu uspele da zaštite ambasadu u skladu sa Bečkom konvencijom.

Bilstrom je istakao da je ono što se dogodilo potpuno neprihvatljivo i da je švedska vlada u kontaktu sa predstavnicima Iraka na visokom nivou da bi izrazila protest zbog incidenta.

Švedska vlada je ovoga meseca saopštila da razmatra promenu zakona da bi se omogućilo policiji da spreči javno spaljivanje Kurana ukoliko bi to ugrozilo bezbednost Švedske.

Švedska policija je u sredu odobrila zahtev da ispred iračke ambasade u Stokholmu danas dve osobe spale Kuran i iračku zastavu na javnom skupu, a u tome će učestvovati i čovek koji je zapalio Kuran ispred stokholmske džamije u junu, javila je švedska novinska agencija TT.

image