Svet

SAD neće više finansirati laboratoriju u Vuhanu

Institut za virusologiju u Vuhanu, koji se našao u centru spekulacija o laboratorijskom poreklu virusa korona, primio je više od 1,4 miliona dolara američkog novca od 2014. godine
SAD neće više finansirati laboratoriju u Vuhanuwww.globallookpress.com © © Xue Yuge

Administracija predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena zvanično je obustavila pristup američkim fondovima Institutu za virusologiju u Vuhanu pozivajući se na to da nisu dobili odgovore na upite o bezbednosti i sigurnosti laboratorije koja je u centru nagađanja o tome da je virus korona procurio odavde.

Ministarstvo zdravlja obavestilo je institut početkom nedelje o obustavljanju finansiranja i navelo da razmatra da ga trajno ukine, navodi se u dopisu u koji je "Blumberg" imao uvid. Podseća se da je provera resornog američkog ministarstva, započeta u septembru, izazvala zabrinutost da zdravstvena ustanova u Vuhanu, gde su zabeleženi prvi slučajevi obolevanja od kovida-19, krši protokole o bezbednosti i ne ispunjava američke propise.

Obustava finansiranja je najdrastičnija mera koju su SAD preduzele u vezi s tim što laboratorija nije pružila informacije u tekućoj istrazi porekla virusa.

Institut za virusologiju u Vuhanu primio je više od 1,4 miliona dolara američkog novca od 2014. godine, a od jula 2020. godine nije dobijao sredstva od američkih organa.  

Iako SAD nisu pronašle nikakve pouzdane dokaze da je virus prenet sa životinje na čoveka, ali ni da je njegovo širenje posledica incidenta u laboratoriji, otkrivena su brojna kršenja bezbednosnih protokola u institutu u Vuhanu, navodi se u tekstu. SAD su takođe optužile institut i Kinu da sprečavaju istragu o tim nedostacima.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ima saznanja da institut u Vuhanu nije aplicirao, niti sprovodio, istraživanja koje finansira SAD, kao i da je država posvećena globalnoj saradnji u oblasti nauke, tehnologije i javnog zdravlja.

Američko Ministarstvo zdravlja odobrilo je 2014. grant organizaciji iz SAD "Ekohelt alajans" koja se bavi prevencijom zaraznih bolesti za istraživanje o "riziku i opasnostima od virusa korona slepih miševa".

Institut u Vuhanu bio je "podizvođač" u korišćenju ovog granta koji je izazvao zabrinutost da se radi o istraživanju u kojem se menja patogen, kako bi se poboljšala njegova sposobnost da izazove zarazu.

Početkom godine, inspektorat Ministarstva zdravlja utvrdio je da američki Nacionalni institut za javno zdravlje i "Ekohelt" nisu dovoljno kontrolisali kako se troše sredstva, što ih je ograničilo u tome da bolje razumeju prirodu istraživanja i identifikuju problematične oblasti.  

image