Svet

"Volstrit džornal": Pet razloga zašto američka vojska muku muči sa privlačenjem regruta

Američkoj vojsci će ove godine "zafaliti" 15.000 regruta
"Volstrit džornal": Pet razloga zašto američka vojska muku muči sa privlačenjem regrutaGetty © Scott Olson / Staff

Vojska Sjedinjenih Američkih Država već godinama ima problema u privlačenju novih regruta što bi moglo da rezultira promenom strukture samih oružanih snaga, odnosno da utiče na brojnost "najmoćnije vojne sile na svetu".

Američka vojska očekuje da će im ove godine zafaliti oko 15.000 "guštera" kako bi postigli cilj od 65.000 regruta, podseća "Volstrit džornal".

Mornarici će nedostajati čak 10.000 novih pripadnika da ispuni svoj cilj od 38.000 regruta u 2023. Vazduhoplovne snage su relativno blizu svog cilja, nedostaje im oko 3.000 ljudi kako bi ispunili cilj od 27.000 novih članova ove godine.

Marinci su prošle godine ispunili svoj cilj i na obuku poslali 33.000 vojnika i očekuje se da će i ove godine uspeti da privuku dovoljno, ali zapovednici kažu da je regrutovanje, u najbolju ruku, problematično.

Svega devet odsto mladih između 16 i 21 godinu prošle godine je razmatralo odlazak u vojsku, što je pad sa 13 procenata koliko ih je bilo zainteresovanih pre pandemije, pokazuju podaci Pentagona.

Razlozi krize

Posle patriotskog buma izazvanog napadima na SAD 11. septembra, američka vojska je 20 godina ratovala u Iraku i Avganistanu bez preteranog uspeha. Istovremeno, tržište rada je u najboljoj situaciji u poslednjih više decenija, što znači da postoji mnogo drugih opcija za mlade koji završavaju školovanje.

Ketrin Kuzminski, šefica programa za vojsku, veterane i društvo pri Centru za novu američku bezbednost, dvostranačkom bezbednosno-analitičarskom telu, kaže da je pandemija pogoršala dugogodišnje probleme američke vojske da privlačenjem novih pripadnika.

"Ne možete da zanemarite činjenicu da dve godine na koledžima i u srednjim školama nije bilo regrutera, a oni su jedina veza sa vojskom za mnoge" koji nemaju prijatelje ili članove porodice u vojsci, rekla je Kuzminski.

Redovi mesečno zarade manje od 2.000 dolara, iako dobijaju beneficije u vidu zdravstvene zaštite, hrane i smeštaja, tako da im veći deo plate ostaje u džepu.

Čak 77 odsto mladih diskvalifikovano je iz vojne službe jer su fizički nespremni, nisu bili u stanju da prođu testiranja, imaju krivični dosije zbog upotrebe narkotika ili drugih problema.

Deca vojničkih porodica čine većinu novih regruta u američkoj vojsci i ovaj "izvor sveže krvi" sada je ugrožen. "Influenseri im ne govore da se prijave", rezignirano je za "Volstrit džornal" rekao admiral Majk Malen, bivši načelnik generalštaba SAD. "Mame i tate, rodbina, treneri i pastori ne smatraju da je vojska dobar izbor."

Nedostatak regruta, piše list, predstavlja dugoročni problem koji će, ako ne bude rešen, primorati oružane snage da smanje ljudstvo.

"Pratim tržište proteklih 15 godina i nikada nismo imali ovakvu situaciju sa regrutacijom kao sada", rekao je neimenovani zvaničnik Ministarstva odbrane.

image