Svet

Pred Blinkenovu posetu Kini: Hakovani mejlovi američkog ambasadora u Pekingu

Špijunska kampanja je kompromitovala i visokog zvaničnika Stejt departmenta zaduženog za Istočnu Aziju
Pred Blinkenovu posetu Kini: Hakovani mejlovi američkog ambasadora u Pekinguwww.globallookpress.com © Rod Lamkey - CNP

Hakeri povezani sa Pekingom pristupili su nalogu elektronske pošte američkog ambasadora u Kini Nikolasa Bernsa, u napadu za koji se veruje da je kompromitovao stotine hiljada mejlova američke vlade, tvrde neimenovani izvori iz administarcije, prenosi "Volstrit džornal".

U napadu je hakovan i Danijel Kritenbrink, pomoćnik državnog sekretara za Istočnu Aziju, a iza ovog napada stoji sajber špijunaža, dodaju ovi izvori. Veruje se da su dvojica diplomata dva najviša zvaničnika Stejt departmenta koja su se našla na meti špijunske kampanje, rekao je jedan od upućenih zvaničnika.

Razmere ove hakerskog napada još nisu u potpunosti poznate. Elektronska pošta Bernsa i Kritenbrinka mogla je da omogući hakerima da dođu do podataka o planiranju nedavnih poseta zvaničnika Bajdenove administracije Kini.

Kompromitovan je i nalog za e-poštu sekretarke za trgovinu Džine Rejmondo, saopštavaju američki zvaničnici.

Hakovanje u vreme učestalih diplomatskih aktivnosti  

Izgleda da nalog e-pošte državnog sekretara Entonija Blinkena nije direktna meta ovog hakerskog napada, izjavio je jedan od zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman.

Tvrdi se da su hakeri odabrali mali broj visokih zvaničnika koji upravljaju odnosima SAD i Kine.

Procena broja pojedinačnih mejlova kojima je pristupljeno za sada je gruba i mogla bi da raste, saopštili su ovi izvori.

"Iz bezbednosnih razloga, u ovom trenutku nećemo dati informacije o prirodi i obimu ovog incidenta", izjavio je portparol Stejt departmenta i dodao: "Odeljenje kontinuirano reaguje na slične aktivnosti. Naša istraga je u toku, a u ovom trenutku ne možemo dati više detalja."

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće odbio je da komentariše ovaj slučaj.

Pre mesec dana, pomoćnik državnog sekretara Kritenbrink pratio je Blinkena na putovanju u Kinu, a Kritenbrink, Berns i Blinken prisustvovali su sastancima sa visokim kineskim zvaničnicima i predsednikom Si Đinpingom. Pre toga, Kritenbrink je predvodio američke zvaničnike koji su pripremali ovu posetu.

Stejt department je pokušao da poboljša odnose sa Kinom i ostvari napredak u pojedinim oblastima, uključujući klimatske promene i trgovinu sintetičkim opioidima. Neslaganja oko Tajvana, špijuniranja i brojna druga pitanja prouzrokovali su pogoršanje odnosa, saopštili su zvaničnici.

Nedavno hakovanje je izvedeno korišćenjem greške u "Majkrosoftovom" programu, za koju ova kompanija tvrdi da je sada ispravljena. Prema saopštenju te kompanije, pogođeno je više od dve desetine organizacija širom sveta.

"Majkrosoft" je dodao i da nastavlja da istražuje ovaj incident.

Hirurški precizan napad

Američki zvaničnici opisali su ovaj napad kao "hirurški precizan", budući da je ciljao na mali broj pažljivo odabranih žrtava, i nastojali da umanje njegov značaj, upoređujući ga sa rutinskom digitalnom špijunažom između suprotstavljenih država.

Međutim, bezbednosni stručnjaci i bivši obaveštajni zvaničnici smatraju da je napad bio veoma impresivan i primećuju da pada u vreme kada su zabeležene brojne diplomatske aktivnosti između SAD i Kine.

Upitan o hakovanju na Bezbednosnom forumu u Aspenu, koji je održan u četvrtak, predsednik "Majkrosofta" Bred Smit izjavio je da je sajber napad dokaz "rastuće sofisticiranosti" hakera i da je njegov cilj da "izvuče informacije iz neklasifikovanih sistema elektronske pošte."

Rob Džojs, direktor za sajber bezbednost u Agenciji za nacionalnu bezbednost, dodao je da je hakovanje predstavlja "prilično tradicionalnu pretnju", sa kojom se američka vlada odavno suočava.

"Kina se bavi špijunažom", rekao je Džojs i dodao: "Moramo da se branimo od toga, ali to se stalno dešava."

SAD nisu zvanično okrivile Kinu za hakovanje.

Kina je negirala optužbe, optužujući SAD da sprovode "beskrajnu sajber špijunažu širom sveta."

"Majkrosoft" je saopštio da je hakovanje počelo u maju, ali da nije otkriveno sve do sredine juna, što je bilo vreme Blinkenovog putovanja u Kinu.

Blinken je bio prvi američki državni sekretar koji je u poslednjih pet godina posetio Peking.

image