Svet

Poljaci prebacuju trupe na granicu sa Belorusijom zbog vojnih vežbi

Vojska će u roku od nedelju dana izvršiti zadatke borbene obuke na poligonu na jugozapadu republike, navelo je belorusko ministarstvo odbrane
Poljaci prebacuju trupe na granicu sa Belorusijom zbog vojnih vežbiwww.globallookpress.com © Artur Widak/ZUMAPRESS.com

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak odlučio je da premesti vojne formacije sa zapada na istok zemlje zbog vojnih vežbi u Belorusiji, rekao je agenciji PAP sekretar Komiteta za bezbednost poljske vlade Zbignjev Hofman, prenose "RIA Novosti".

"Komitet je analizirao moguće pretnje. Zbog toga je ministar odbrane, Mariuš Blaščak odlučio da naše vojne formacije prebaci sa zapada na istok Poljske", istakao je Hofman i naveo da su ovakve vežbe nesumnjivo provokacija.

Kako je ranije saopštila pres-služba Ministarstva odbrane Belorusije, vojska će u roku od nedelju dana izvršiti zadatke borbene obuke na poligonu na jugozapadu republike. Nastavlja se sa modernizacijom, opremanjem i uvođenjem iskustava iz savremenih vojnih sukoba u program obuke, ističe se.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naveo da je to što je Poljska prebacila deo vojske prema granici sa Belorusijom, povod da Kremlj na to obrati pažnju, i dodao da se trenutno radi na povećanju bezbednosti Savezne države Rusije i Belorusije.

"Agresivnost Poljske i njen neprijateljski odnos prema Belorusiji i Ruskoj Federaciji su razlog za povećanu pažnju", bio je jasan Peskov.

image