Svet

Kina podstiče privatne investicije

Nacionalna komisija za razvoj i reforme je saopštila da nastoji da privuče više privatnog kapitala, koji će učestvovati u izgradnji velikih nacionalnih projekata
Kina podstiče privatne investicijewww.globallookpress.com © Cfoto

Kineska Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC) u ponedeljak je predstavila mere koje promovišu privatne investicije u nekim infrastrukturnim sektorima, što treba da pojača finansijsku podršku privatnim projektima, prenosi Rojters.

Ova najava je deo mera kojima Kina pokušava da osnaži privatni sektor, sledeći smernice Komunističke partije Kine. Vlasti su obećale da će privatni sektor učiniti "većim, boljim i jačim" zbog ekonomskog oporavka posle pandemije.

Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC) je saopštila da nastoji da privuče više privatnog kapitala, koji će učestvovati u izgradnji velikih nacionalnih projekata.

NDRC je najavila da će privatnim investitorima uskoro postati dostupna lista sektora, koja obuhvata transport, vodoprivredu, čistu energiju i izgradnju nove infrastrukture, posebno u oblasti proizvodnje i moderne poljoprivrede. Konkretni detalji o ovome biće objavljeni kasnije.

Tokom proteklih nekoliko nedelja, investitori su preduzeli niz stimulativnih mera kako bi podstakli ekonomiju, koja je počela da gubi zamah posle početnog skoka posle epidemije kovida.

"Treba u potpunosti prepoznati značaj unapređenja privatnih investicija", navodi se u saopštenju, a NDRC će nastojati da održi proporcionalno učešće privatnih investicija na "razumnom nivou".

U odnosu na prethodnu godinu, privatne investicije su se smanjile za 0,2 odsto, za razliku od državnih investicija koje beleže rast od 8,1 odsto. NDRC se obavezala da će pojačati finansijsku podršku za privatne projekte.

NDRC će uspostaviti i poseban fond unutar državnog budžeta koji će obezbediti podršku za 20 gradova sa visokim rastom privatnih investicija, dodaje se u saopštenju.

image