Svet

Nemački ministar odbrane iz bezbednosnih razloga u poslednji čas otkazao posetu Iraku

Ministarstvo odbrane saopštilo da postoji opasnost da se situacija dodatno pogorša
Nemački ministar odbrane iz bezbednosnih razloga u poslednji čas otkazao posetu Irakuwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus u poslednjem trenutku otkazao je posetu Iraku, navodeći kao razlog bezbednosne rizike u ovoj zemlji zbog antimuslimanskih demonstracija u Švedskoj, prenosi "Blumberg".

Odluka je usledila u nedelju, u trenutku kada je avion u kome se nalazio ministar sa delegacijom trebalo da poleti za Bagdad. Putovanje nemačkog ministra je bilo vezano za produženje mandata kontingentu vojnog osoblja koje obučava iračke trupe.

"Pozadina ove odluke su trenutni događaji u Iraku, gde je došlo do nasilnih nereda usmerenih protiv Švedske i jedne nevladine organizacije iz Danske", saopštio je putem i-mejla Kevin Huk, portparol Ministarstva odbrane, dodajući: "U ovom trenutku ne mogu se isključiti dalji protesti ni pogoršanje situacije."

Demonstranti u Iraku su prošle nedelje zapalili švedsku ambasadu u Bagdadu, reagujući na antiislamske demonstracije u Stokholmu.

Irak je prekinuo diplomatske odnose sa Švedskom i suspendovao licencu za švedsku kompaniju "Erikson".

image