Svet

FBI pretraživao bazu podataka stranih obaveštajaca u potrazi za informacijama o američkom senatoru

FBI ponovo na udaru kritika zbog nedozvoljenog prikupljanja informacija
FBI pretraživao bazu podataka stranih obaveštajaca u potrazi za informacijama o američkom senatoru© Tanjug/AP Photo/John Minchillo

FBI je nepropisno sproveo pretrese bez naloga kako bi došao do informacija o američkom senatoru i još dva državna zvaničika, objavila je ta američka agencija, dok američki zakonodavci razmatraju da li da obnove mandat FBI da sprovodi takve istrage.

Imena saveznog senatora, senatora u Kongresu jedne od saveznih država i jednog sudija koje je FBI istraživao nisu objavljena, prenosi Rojters.

Objavi Kancelarije direktora za nacionalnu bezbednost (ODNI) prethodila je tajni sudski nalog kojim je omogućena upotreba Člana 702. Zakon o nadzoru stranih obaveštajnih službi SAD, koji je FBI iskoristio kako bi prikupio veliku količinu informacija koje bi im mogle biti od koristi.

Sa sudskog naloga izdatog 11. aprila nedavno je skinut znak tajnosti, nakon čega je objavljen na blogu ODNI-ja.

U nalogu piše da iako je analitičar FVI koji je prikupljao informacije o dvojici zvaničnika znao da njih prati "neimenovana strana obaveštajna služba", pretres je i dalje bio protivzakonit.

Nije jasno zašto je FBI pratio sudiju, koji je žalio na navodno kršenje ljudskih prava od neimenovanog policijskog načelnika, piše Rojters.

FBI nije odgovorio na pitanje te mreže da objavi imena političara i sudije.

I pored kršenja propisa, sudija je pohvalio FBI zato što su uradili "dobar posao" u sprečavanju zloupotreba pri nadzoru.

Član 702. ističe krajem godine i rukovodioci obaveštajnih službi - uključujući i Brajenovog kandidata za poziciju šefa Nacionalne bezbednosne agencije - založili su se za njegovo produženje, i pored skepticizma među poslanicima obe partije.

Skepticizam se produbio nakon što je raniji sudski nalog - sa kog je znak tajnosti skinut u maju - otkrio da je FBI nepropisno pretražio bazu podataka stranih obaveštajnih službi više od četvrt miliona puta tokom nekoliko godina.

image