Svet

Si-En-EN: FBI i Ukrajinci uklanjali naloge sa društvenih mreža

FBI je, delujući po zahtevima ukrajinskih obaveštajnih službi, tražio cenzuru naloga optuženih za širenje "ruskih dezinformacija" među kojima se nalazi i - zvanični profil Stejt departmenta
Si-En-EN: FBI i Ukrajinci uklanjali naloge sa društvenih mrežaGetty © Scott Olson

FBI je učestvovao u neuspešnom naporu ućutkivanja "ruskih dezinformacija" na društvenim mrežama po nalogu ukrajinske obaveštajne službe koji je zahvatio i autentične američke naloge - čak i zvanični nalog Stejt departmenta na ruskom jeziku - objavio je Odbor za pravosuđe američkog Predstavničkog doma u izveštaju u koji je Si-En-En imao uvid.

U izveštaju se FBI optužuje da je na neadekvatan način ispitivao naloge koje je ukrajinski SBU označio kao izvore "ruskih dezinformacija". Neki od naloga koje je FBI posao "Meti", kompaniji u čijem se vlasništvu nalazi "Fejsbuk", na proveru su zapravo kritikovali Rusiju i njenu Specijalnu vojnu operaciju.

Izveštaj je sastavljen od informacija koje je Odbor sakupio iz sudskih poziva upućenih "Meti" i "Alfabetu", kompaniji u čijem vlasništvu se nalaze "Gugl" i "Jutjub", i predstavlja deo šire istrage o navodnoj ulozi američkih saveznih vlasti u cenzuri na društvenim mrežama.

Prva verzija izveštaja biće objavljena samo dva dana pre nego što bi direktor FBI Kristofer Vrej trebalo da svedoči pred panelom koji čine neki od najvećih kritičara te agencije u Kongresu - uključujući i predsednika Odbora, republikanca Džima Džordana - koji je Vreja optužio za politizaciju FBI.

Savezni sudija je nedavno presudio da se Bajdenovoj administraciji i drugim američkim telima, uključujući i FBI, ograničava komunikacija sa kompanijama u čijem vlasništvu se nalaze društvene mreže. 

FBI je i pre početka Specijalne vojne operacije počeo da suzbija "proruske" naloge na društvenim mrežama, uglavnom prenoseći informacije o navodnim zloupotrebama kompanijama u čijem se vlasništvu nalaze te platforme.

U ovom konkretnom slučaju, Odbor tvrdi da je FBI nekritički prenosio informacije koje su dobijali od ukrajinskog SBU, bez prethodne provere, navodi Si-En-En.

Odbor tvrdi da su FBI i SBU "označili autentične američke naloge, uključujući verifikovani nalog američkog Stejt departmenta i one koji pripadaju američkim novinarima", kao i da su tražili da se ti nalozi uklone.

"Meta" najverovatnije nije postupila po zahtevima FBI, navodi američka mreža, dodajući da američka agencija nije tražila da se ti nalozi uklone, već samo da ih ta kompanija proveri.

U izveštaju se takođe navodi da je FBI "preneo zahteve SBU za cenzuru za sadržaj na Guglu i Jutjubu". Komitet kaže da je intervjuisao zaposlenog u "Guglovom" timu za sajber bezbednost koji je svedočio da je ta kompanija bila "preplavljen raznim zahtevima" za uklanjanje sadržaja nakon početka sukoba u Ukrajini.

"Zaposleni je svedočio da su primarni izvori ovih zahteva za cenzuru bili ukrajinska vlada, druge vlade iz Istočne Evrope, Evropska unija i Evropska komisija", navodi se u izveštaju.

image