Svet

Američki pukovnik: NATO ne bi mogao da pobedi rusku vojsku

Bivši savetnik američkog ministra odbrane Daglas Mekgregor rekao je da Moskva ima potpunu kontrolu nad svojom vojskom, jer ruski vojnici znaju za šta se bore
Američki pukovnik: NATO ne bi mogao da pobedi rusku vojskuGettyimages.ru © Handout / Handout

Bivši savetnik američkog ministra odbrane pukovnik Daglas Mekgregor izjavio je da Vašington i njegovi saveznici ne bi trebalo da potcenjuju vojnu moć Rusije, mešajući se u situaciju u Ukrajini, piše magazin "Ameriken konzervativ".

"Izgleda da Bela kuća razmatra korišćenje NATO snaga predvođenih SAD protiv Rusije", navodi se u članku.

Mekgregor je, međutim, je izrazio sumnju u sposobnost koalicije pod vođstvom SAD da prikupi neophodna vojna sredstva za dominaciju nad ruskom vojskom.

"Malo je verovatno da će tradicionalno američko oružje moći da prevlada nad vojnom moći Rusije. Nedostatak konkretnih ciljeva, takođe, dovodi u sumnju sposobnost NATO-a da porazi ruske snage. Važno je zapamtiti da Moskva ima potpunu kontrolu nad celom svojom armijom – ruski vojnici znaju za šta se bore. Američki generali, ne mogu da očekuju istu lojalnost od svojih saveznika. Hoće li zemlje moći da ostave po strani svoje nacionalne interese", upitao je pukovnik.

Istovremeno, kako je istakao vojni ekspert, cena neuspeha multinacionalnih snaga NATO-a u Ukrajini bila bi veoma visoka.

"Predsednik SAD Džo Bajden i njegovi generali treba da shvate koliko bi vojni neuspeh bio štetan za američko društvo nakon neuspeha Sjedinjenih Američkih Država u Iraku i Avganistanu. Američki vojni moral je na niskom nivou. Regrutovanje u oružane snage je teže nego ikad", naglasio je Mekgregor i dodao da su ekonomski izgledi zemlje "još mračniji".

Pored toga, pukovnik kritikuje nuklearnu politiku američkog lidera.

"Bajdenova opcija nuklearne politike, koja dozvoljava preventivni udar na neprijatelja, opasna je i destruktivna ne samo za Ameriku, već i za njene saveznike", zaključio je on.

Vlasti Sjedinjenih Država su više puta naglašavale da američko vojno osoblje neće učestvovati u operacijama na teritoriji Ukrajine. Ambasadorka SAD u NATO-u Džulijan Smit takođe je rekla da Alijansa ne bi trebalo da bude direktno uključena u sukob.

Istovremeno, bivši direktor CIA i nekadašnji komandant snaga SAD i NATO u Avganistanu Dejvid Petreus je sugerisao da bi u "Ukrajinu mogao biti uključen multinacionalni kontingent, ali ne pod okriljem NATO-a, već pod vođstvom Vašingtona".

Predsednik Rusije Vladimir Putin je više puta upozoravao na ozbiljne posledice ako se snage NATO-a sukobe sa ruskom vojskom. On je naglasio da bi "takav razvoj događaja doveo do globalne katastrofe, ali je izrazio nadu da su zapadni lideri dovoljno pametni da ne preduzimaju takve korake".

image