Rusija

Šojgu: NATO stvara sistem "kolektivne odbrane'' u blizini ruskih granica

NATO-u protiv Rusije nije dovoljno "istureno prisustvo", pa ide na "kolektivnu odbranu''
Šojgu: NATO stvara sistem "kolektivne odbrane'' u blizini ruskih granicawww.globallookpress.com © MFA Russia

NATO stvara kompletan sistem kolektivne odbrane u blizini ruskih granica, upozorio je ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku zajedničkog kolegijuma ministarstava odbrane Rusije i Belorusije, prenose "RIA Novosti".

"Alijansa namerava da pređe sa obuzdavanja Rusije putem 'isturenog prisustva' na stvaranje celovitog sistema 'kolektivne odbrane' na svom istočnom krilu, u blizini naših granica", istakao je Šojgu.

Šojgu je podsetio da je NATO krajem juna usvojio nov strateški koncept u kojem je Moskvu okarakterisao kao "glavni izvor bezbednosnih pretnji".

Napomenuo je da je u istočnoj i centralnoj Evropi, kao i u baltičkim državama, Alijansa rasporedila oružane formacije zemalja iz drugih regiona. Osim toga, da nove multinacionalne taktičke grupe u rangu bataljona raspoređuje u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Prema Šojguovim rečima, NATO je od februara 2022. svoje trupe zapadno od Rusije povećao 2,5 puta i one su dostigle broj veći od 30.000 ljudi. NATO snage mogu da budu dodatno ojačane u kratkom roku.

image
VV inauguration
banner