Svet

Hjustone, imamo problem: NASA preko Rusije uspostavila kontakt sa Međunarodnom svemirskom stanicom

Izgubili smo mogućnost komandovanja, uključujući govornu komunikaciju i prijem telemetrijskih podataka, ali je veza sa ISS uspostavljena preko ruskih sistema u roku od 20 minuta, rekao je predstavnik NASA
Hjustone, imamo problem: NASA preko Rusije uspostavila kontakt sa Međunarodnom svemirskom stanicomwww.globallookpress.com © © Frank Rubio/NASA

Problemi sa strujom u Centru za kontrolu misije u Hjustonu doveli su do gubitka komunikacije sa Međunarodnom svemirskom stanicom, ali nisu predstavljali opasnost za posadu, rekao je menadžer programa ISS u NASA Džoel Montalbano.

On je na konferenciji za novinare objasnio da je došlo do problema sa napajanjem u centru u Hjustonu, prenele su "RIA Novosti".

"Izgubili smo mogućnost komandovanja, uključujući govornu komunikaciju i prijem telemetrijskih podataka. Problem nije bio na stanici, već se u potpunosti dogodio na Zemlji", rekao je predstavnik NASA. 

Prema njegovim rečima, NASA je u roku od 20 minuta nakon otkrivanja problema uspela da kontaktira posadu preko ruskih sistema i da im objasni šta se dešava. 

"Ni stanica ni posada nisu bili ugroženi", istakao je Montalbano.

Kako je dodao, u roku od 90 minuta svemirski centar u Hjustonu prebačen na rezervne sisteme i sada je u kontaktu sa stanicom. 

"Istražićemo šta se dogodilo i nadamo se da ćemo uskoro raditi u uobičajenom režimu", rekao je Montalbano i zahvalio se svim partnerima NASA.

image