Svet

Kim Džong Un: Poraz u Korejskom ratu je večna sramota za SAD

Severna Koreja je nastupila u ime miroljubivih snaga i progresivnog čovečanstva protiv imperijalista koji su želeli da dominiraju nad drugima, poručio je lider Severne Koreje povodom 70. godišnjice pobede korejskog naroda u oslobodilačkom ratu 1950-1953
Kim Džong Un: Poraz u Korejskom ratu je večna sramota za SADGetty © Photo by Pyeongyang Press Corps/Pool/Getty Images

Otadžbinski oslobodilački rat, odnosno Korejski rat, vođen je radi zaštite časti, suvereniteta zemlje, globalnog mira i bezbednosti, a pobeda Severne Koreje pre 70 godina postala je neizbrisiva sramota za američke imperijaliste i pravi primer odbrane otadžbine, izjavio je severnokorejski lider Kim Džong Un.

Povodom 70. godišnjice pobede u Otadžbinsko-oslobodilačkom ratu, kako Severna Koreja naziva primirje u Korejskom ratu, Kim Džong Un je posetio Groblje ratnih veterana i Groblje kineskih narodnih dobrovoljaca.

Severnokorejski lider položio je vence na grobove vojnika i izrazio "duboko poštovanje palim patriotama" i kineskim dobrovoljcima, napominjući da će se tradicija jedinstva naroda Severne Koreje i Kine prenositi s generacije na generaciju. 

"Korejski branioci otadžbine odbranili su čast i suverenitet Severne Koreje. Ono što se dogodilo 27. jula predstavlja veliku pobedu u istoriji čovečanstva, koja je nanela večnu sramotu i poraz američkim imperijalistima koji su predvodili agresiju i sprečili novi svetski rat", kazao je Kim Džong Un, prenosi Centralna novinska agencija Severne Koreje (KCNA).

On je naglasio da "neprocenjiva pobeda" u tom ratu i "nepokolebljiva konfrontacija sa američkim imperijalistima" koja traje već 70 godina, predstavljaju pravi primer odbrane otadžbine, sveta i da se Severna Koreja ne može osvojiti.

Prema njegovim rečima, "žestoki" Otadžbinski oslobodilački rat vođen je da bi se zaštitili čast, suverenitet zemlje, globalni mir i bezbednost. 

"Severna Koreja je nastupila u ime miroljubivih snaga i progresivnog čovečanstva protiv imperijalista koji su želeli da dominiraju nad drugima", zaključio je Kim Džong Un.

Podsetimo, ruska vojna delegacija na čelu sa ministrom odbrane Ruske Federacije Sergejem Šojguom stigla je u Severnu Koreju.

Ministar Šojgu će u Severnoj Koreji boraviti od 25. do 27. jula na obeležavanju 70. godina od završetka Korejskog rata.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je istaklo da će poseta pomoći jačanje vojnih veza Moskve i Pjongjanga i da će postati važna faza u razvoju saradnje dve države.

image