Svet

Istina je tamo negde? Kongres razmatra tvrdnje da SAD imaju dokaze o postojanju vanzemaljaca

Komitet Predstavničkog doma saslušaće bivšeg obaveštajca koji tvrdi da SAD poseduju "netaknuta i delimično netaknuta" vanzemaljska vozila
Istina je tamo negde? Kongres razmatra tvrdnje da SAD imaju dokaze o postojanju vanzemaljacaGetty © Thos Robinson / Stringer

Optužba da američka vlada krije vanzemaljske svemirske letelice trebalo bi da bude ispitana na javnom saslušanju u Kongresu u Vašingtonu, pošto se čini da su brojni američki zvaničnici prijemčiviji nego ikada ranije na ideju da vanzemaljci postoje.

Nadzorni odbor Predstavničkog doma saslušaće Dejvida Gruša, bivšeg obaveštajnog zvaničnika koji tvrdi da SAD poseduju "neoštećena i delimično netaknuta" vanzemaljska vozila. Gruš, koji je analizirao neobjašnjive pojave (UAP) u okviru američke agencije Ministarstva odbrane do 2023. godine, takođe je sugerisao da su SAD prikupile "mrtve pilote".

Grušova tvrdnja da savezna vlada krije ove dokaze o vanzemaljcima od Kongresa izazvala je haos u junu, što je navelo nadzorni komitet predvođen republikancima da pokrene istragu.

Od tada se intriga oko toka koje dokaze o postojanju neidentifikovanih letećih objekata (NLO) ima ili nema, intenzivirala, piše "Gardijan".

Prošle nedelje Tim Burčet, republikanski kongresmen iz Tenesija koji je na čelu istrage o NLO-u, rekao je da SAD imaju dokaze o tehnologiji koja "prkosi svim našim zakonima fizike", i kritikovao je "zataškivanje" vojnih zvaničnika. Dvostranačka grupa senatora je takođe ušla u diskurs, kada su predložili novi zakon za prikupljanje i distribuciju dokumenata o "neidentifikovanim pojavama".

Drugi svedoci na saslušanju su Dejvid Fravor, bivši komandant mornarice koji je prijavio da je video čudan objekat na nebu dok je bio na misiji obuke 2004. i Rajan Grejvs, penzionisani mornarički pilot koji je tvrdio da je video neidentifikovane vazdušne fenomene - termin neki stručnjaci preferiraju umesto NLO – uz obalu Atlantika "svakog dana najmanje nekoliko godina".

Gruš je, međutim, taj koji će biti glavna zvezda.

U junu Gruš je dospeo na naslovne strane tvrdeći da SAD vode program "spasavanja" olupina NLO.

On je za "Debrif" rekao da je, kada je pokušao da istraži program – što je bio njegov posao u Ministarstvu odbrane – bio sprečen u tome.

Prošle nedelje Burčet je rekao da su on i njegova koleginica Ana Paulina Luna, republikanska kongresmenka sa Floride, bili "zaustavljeni" od strane saveznih zvaničnika kada su pitali o NLO i zabranjeno im je da pristupe nekim "informacijama koje bi dokazale da oni postoje".

"Imali smo mnogo odbijanja u vezi sa ovim saslušanjem. Ima mnogo ljudi koji ne žele da ovo izađe na videlo", rekao je Burčet.

Nejasno je da li će nove informacije biti otkrivene tokom današnjeg saslušanja, ali izgleda da je Burčet, tokom svoje istrage, pronašao dovoljno dokaza da bude uveren da vanzemaljci postoje.

U podkastu "Event horajzon" početkom jula, Burčet je tvrdio da vanzemaljske letelice poseduju tehnologiju koja bi mogla da nas "pretvori u brikete", kao i da SAD kriju dokaze o NLO od 1947.

Upitan da li je video "ubedljive dokaze" da SAD prate stvari na nebu "koje možda nisu sa Zemlje", Burčet je odgovorio: "O, 100 posto. 100 posto. Bez ikakve sumnje."

Gruš sam nije video navodne vanzemaljske letelice i kaže da su njegove tvrdnje zasnovane na "opsežnim intervjuima sa visokim obaveštajnim zvaničnicima" – a skeptici su primetili da optužbe da vlada krije informacije o NLO-ima nisu ništa novo.

"Priča je u skladu sa mnogim sličnim pričama koje su se odigrale, sežući do 1980-ih i 1970-ih, koje zajedno navode da je američka vlada čuvala neverovatnu tajnu, bukvalno najneobičniju tajnu koju bi čovečanstvo moglo imati, ne samo nekoliko nedelja ili meseci, već godinama i decenijama, bez značajnih curenja informacija ili dokumentovanih dokaza", rekao je za "Gardijan" Garet Graf, novinar i istoričar koji piše knjigu o vladinom lovu na NLO.

"Mislim da kada pogledate sposobnost vlade da dugo čuva zaista važne tajne, postoji mnogo razloga da sumnjate u sposobnost vlade da to uradi", dodao je on.

image