Svet

Pentagon pojasnio svoj stav o vanzemaljcima: Primili smo nekoliko stotina izveštaja o NLO

Trenutno nema dokaza da su vanzemaljci sleteli ili pali na našu planetu, kažu iz američkog ministarstva odbrane
Pentagon pojasnio svoj stav o vanzemaljcima: Primili smo nekoliko stotina izveštaja o NLOwww.globallookpress.com © Johan Nilsson/Tt

Novo telo koje je osnovao Pentagon da ispita prijavljena viđenja neidentifikovanih letećih objekata (NLO) do sada nije pronašlo nikakve dokaze o vanzemaljskom životu, saopštilo je Ministarstvo odbrane SAD.

Kancelarija za rešavanje anomalija za sve domene (AARO), koja je osnovana ovog jula kako bi pratila pojavu neidentifikovanih objekata na nebu, u svemiru i pod vodom, i procenjivala bezbednosnu pretnju koju oni mogu da predstavljaju, primila je "nekoliko stotina" dodatnih izveštaja o neobjašnjivim fenomenimaa, rekao je novinarima šef AARO dr Šon Kirkpatrik.

Međutim, prema podsekretaru odbrane za obaveštajnu službu Ronaldu Moltriju, stručnjaci AARO-a "nisu videli ništa što bi nas navelo da verujemo da je bilo koji od objekata koje smo videli vanzemaljskog porekla".

"Nisam video ništa... što bi sugerisalo da je došlo do posete vanzemaljaca ili sudara vanzemaljaca", dodao je Moltri.

Podsekretar je takođe rekao da SAD smatraju da svaki "neovlašćeni sistem" u njihovom vazdušnom prostoru predstavlja "pretnju bezbednosti".

I Kirkpatrik i Moltri su odbili da otkriju koliko je od oko 400 slučajeva pod istragom već identifikovano. Obećali su da će detaljnije informacije biti objavljene u posebnom izveštaju Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe.

Kirkpatrik je takođe rekao da AARO radi na proširenju svoje sposobnosti za identifikaciju NLO-a, uključujući kalibraciju senzora, i koordinaciju sa Pentagonom i obaveštajnom zajednicom SAD.

NLO su bili "vruća tema" u Vašingtonu poslednjih meseci, nakon što je američki Kongres održao prvo saslušanje o tom pitanju posle više od pola veka. Zakonodavci su izrazili zabrinutost da bi neidentifikovani objekti mogli biti vanzemaljci ili neka nova tehnologija kojom upravljaju Kina, Rusija ili drugi potencijalni protivnik.

image