Svet

Republikanci u Kongresu prete Zakerbergu, traže dokaze o cenzuri

U pitanju su navodni pokušaji administracije predsednika Džozefa Bajdena da kontroliše razgovore na društvenim mrežama pritiskom na glavne platforme da cenzurišu sadržaj koji Bela kuća smatra osetljivim
Republikanci u Kongresu prete Zakerbergu, traže dokaze o cenzuriGetty © Chip Somodevilla

Republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa nameravaju da osude suosnivača Fejsbuka Marka Zakerberga za nepoštovanje Kongresa, ukoliko njegova kompanija ne dostavi dokumente koje su prethodno tražili, a u kojima se nalaze navodne direktive federalne vlade o cenzuri.

Glasanje o nepoštovanju biće održano u četvrtak, osim ako Fejsbukova matična kompanija "Meta platforms" ne preda dokumentaciju koja pokazuje kako su vladine agencije vršile pritisak na nju da uskrati pravo na slobodu govora mnogim Amerikancima, rekao je za "Foks njuz" predsednik pravosudnog odbora Predstavničkog doma Džim Džordan, republikanac iz Ohaja.

U pitanju su navodni pokušaji administracije predsednika Džozefa Bajdena da kontroliše razgovore na društvenim mrežama pritiskom na glavne platforme da cenzurišu sadržaj koji Bela kuća smatra osetljivim.

Dok po zakonu same platforme mogu da biraju kako da ograniče svoj sadržaj, intervencija vlade da utiče na te odluke mogla bi da naruši pravo na slobodu govora. Džordan je tvrdio da je njegov komitet imao uvid u dovoljno dokaza koji pokazuju da se Fejsbuk suočio sa cenzorskim pritiscima sličnim onima koje je ranije otkrio vlasnik Tvitera Ilon Mask.

"Mislimo da se ista stvar dešavala na Fejsbuku, ali nemamo uvid u tu komunikaciju. Dakle, to je ono što smo zahtevali, i ako u četvrtak budemo morali da pređemo na glasanje o nepoštovanju, to ćemo i uraditi. Samo želimo informacije jer znamo da se to dešavalo", rekao je Džordan. 

Džordan je citirao prošlonedeljno svedočenje u Kongresu koje je otkrilo da je Bajdenova administracija pokušala da cenzuriše govor Roberta F. Kenedija Mlađeg - sada kandidata demokrata na predsedničkim izborima 2024. godine -  samo nekoliko sati nakon što je Bajden preuzeo dužnost u januaru 2021.

"Bajdenova administracija je - bukvalno 37 sati nakon formiranja - tražila da cenzuriše demokratskog predsedničkog protivkandidata na prethodnim izborima. To ne bi trebalo da se dešava u Americi, ali jeste", istakao je Džordan. 

On je takođe ukazao na sudsku presudu prema kojoj je utvrđeno da je Bajdenova administracija pokušala da "upravlja debatom na internetu", preuzimajući "ulogu sličnu orvelovskom ministarstvu istine".

Portparol kompanije "Meta" Endi Stoun je izjavio da je kompanija ispoštovala sudski poziv Predstavničkog doma i obezbedila više od 50.000 stranica dokumenata od februara. 

Čak i ako odbor koga kontrolišu republikanci izglasa da Zakerberg nije poštovao Kongres, Ministarstvo pravde je to koje odlučuje da li će optužiti generalnog direktora "Mete". Takva optužba je malo verovatna, tako da bi glasanje o nepoštovanju moglo da bude samo simboličan ukor.

image