Svet

SAD nisu izvukle pouke iz Korejskog rata: Provocirajući Kinu danas bi mogle da plate mnogo veću cenu

List blizak Komunističkoj partiji Kine ističe da su akcije Vašingtona direktno usmerene protiv Kine, posebno na pitanje Tajvana, ali i upozorava da je ta azijska država danas mnogo jača nego pre sedam decenija
SAD nisu izvukle pouke iz Korejskog rata: Provocirajući Kinu danas bi mogle da plate mnogo veću cenuwww.globallookpress.com © CNP/AdMedia

Uoči 70. godišnjice od okončanja Korejskog rata a prvi put od 1981. američka podmornica s nuklearnim balističkim projektilima uplovila je u južnokorejske teritorijalne vode, što znači da Sjedinjene Države nisu izvukle pouke iz tog sukoba, te ponavljaju tadašnje greške, konstatuje kineski list "Global tajms".

Štaviše, Korejski rat, koji se smatra najvećim porazom u istoriji američke vojske, političke elite u SAD naopako su protumačile – i danas pogrešno vode spoljnu politiku, navodeći zemlju da širom sveta aktivno podstiče i provocira krize, čak i ratove.

List blizak Komunističkoj partiji Kine upozorava da je stav Vašingtona da uvek treba da bude spreman za borbu i jačanje vojnih sposobnosti, te da nije dovoljno uložio u vojne kapacitete Tajvana – što je izneto u članku "Forin afersa" pod naslovom "Zašto Amerika zaboravlja, a Kina pamti Korejski rat" – direktno usmeren protiv Kine, posebno na pitanje Tajvana.

"Imajući u vidu da većini Amerikanaca nedostaju znanje i razboritost u vezi s Korejskim ratom od pre 70 godina i današnjim tajvanskim pitanjem, nekoliko glasnih i radikalnih glasova ih lako može odvesti na stranputicu, što će rezultirati efektom stada u tamošnjoj diplomatiji. Pošto su SAD supersila, greške koje prave često se prelivaju a to ne samo da šteti njima, već i opterećuju region, pa čak i ceo svet", navodi "Global tajms".

Ipak, Sjedinjene Države mogu i treba da izvuku vredne lekcije iz Korejskog rata. Prva je da poštuju legitimnu zabrinutost velikih regionalnih sila za sopstvenu bezbednosnu. Druga je da obuzdaju ambicije da se mešaju u poslove drugih zemalja. I treća – nikada ne bi trebalo da potcene kinesku odlučnost i sposobnost da brani svoju domovinu.

Zanemarivanje ove tri lekcije su istaknute karakteristike trenutnog američkog hegemonizma. Korejski rat je naneo veliki udar Americi, ali ako SAD ne izvuku pouke iz njega, napraviće još veće greške u budućnosti.

Pre nego što je Kina odlučila da se odupre američkoj agresiji i pomogne Severnoj Koreji tokom Korejskog rata, više puta je upozoravala da ako američke snage pređu 38. paralelu – neće sedeti skrštenih ruku. Međutim, SAD to nisu shvatile ozbiljno, misleći da se radi o praznim pretnjama.

"Danas se u Vašingtonu dešava slična velika pogrešna procena prema Kini. Najveća razlika između sadašnje i ere Korejskog rata je u tome što se snaga Kine znatno povećala. Posledice zadiranja u bezbednosne interese i nacionalni suverenitet Kine nesumnjivo će biti mnogo teže", ističe "Global tajms".

Ironija istorije je da su se 70 godina nakon primirja u Korejskom ratu SAD ponovo našle u poziciji opasno blizu da počine tako strašnu grešku. Međutim, mora biti jasno da će, ako ovoga puta dođe do još jedne strateške pogrešne procene, cena koju će platiti biti mnogo veća nego pre sedam decenija, zaključuje kineski list. 

image