Svet

Turska neće pustiti Švedsku u NATO makar do kraja godine

Jedan od uslova Ankare jeste da Švedska izruči kurdske separatiste koji su u Turskoj optuženi za učešće u pokušaju državnog udara 2016. godine
Turska neće pustiti Švedsku u NATO makar do kraja godinewww.globallookpress.com © Turkish Presidency/Keystone Press Agency

Turska neće potpisati saglasnost za pristup Švedske u NATO pre kraja godine, a verovatno ni do izbora zakazanih za 2023. godinu, ocenjuju turski zvaničnici.

Švedska nije zadovoljila turske zahteve, ocenjuju zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni, i dodaju da na dnevnom redu turskog parlamenta do kraja godine neće biti mesta za izjašnjavanje po ovom pitanju, prenosi "Blumberg".

Oni takođe ocenjuju da predsednik Redžep Tajip Erdogan neće hteti da se bavi ovim pitanjem pre izbora koji su zakazani za jun naredne godine.

Turska, je, međutim, zadovoljna saradnjom Finske čiji pristup NATO-u vlasti u Ankari takođe treba da ratifikuju, i očekuje da će Švedska preduzeti konkretne korake, pogotovo usled predstojeće posete generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Turskoj, dodaju izvori.

Uslov Turske da odobri pristup Švedske u NATO jeste da ta zemlja izruči kurdske separatiste koji su u Turskoj optuženi za učešće u pokušaju državnog udara 2016. godine, ali i da ukine restrikcije na trgovinu oružjem sa Ankarom. Zahtev Finske razmotriće se u isto vreme kada i švedski, ukazuju turski zvaničnici.

Stoltenberg je prošle nedelje izjavio da namerava da poseti Tursku kako bi se osigurao da će svih 30 članica NATO-a odobriti pristup Finske i Švedske što je brže moguće.

Novi premijer Švedske Ulf Kristerson takođe će posetiti Tursku naredne nedelje. On je prethodno izjavio da će njegova zemlja ostati verna dogovoru sa Turskom i da će sarađivati u borbi protiv terorizma.

Turska i Mađarska jedine su dve članice NATO-a koje se još nisu izjasnile po pitanju pristupa dveju nordijskih zemalja.

Turska je prethodno u više navrata upozorila svoje NATO saveznike da bi kontinuirano snabdevanje Ukrajine oružjem moglo da produbi sukob. "Blumberg" očekuje da će turski zvaničnici ponovo pokrenuti ovo pitanje tokom Stoltenbergove posete.

image