Svet

Turska: Švedska ne može u NATO dok ne ispuni zahteve

Švedska i Finska podnele su zahtev za članstvo u NATO u maju ove godine, ali je Turska uložila prigovor
Turska: Švedska ne može u NATO dok ne ispuni zahtevewww.globallookpress.com © Markiian LyseikoUkrinform/Keystone Press Agency

Turska nije zadovoljna pukim obećanjima Švedske da će se obračunati sa kurdskim separatistima i smatra da su neophodni konkretni koraci u rešavanju ovog problema. Ukoliko se to ne dogodi, malo je verovatno da će Ankara ukloniti svoj veto na članstvo te zemlje u NATO, izjavio je portparol turske vladajuće AK Partije Omer Čelik.

"Izjave Švedske su dobre, ali nisu dovoljne dok se ne sprovedu u delo", poručio je Čelik.

Švedska i Finska podnele su zahtev za članstvo u NATO u maju ove godine, nekoliko meseci nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, ali je Turska uložila prigovor. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kao uslov za ispunjenje zahteva postavio je izručenje 73 osobe za koje Turska tvrdi da su umešane u terorističke aktivnosti. Među njima su kurdski militanti i optuženi za učešće u pokušaju državnog udara 2016. godine.

Izjave portparola AK signaliziraju da Turska ostaje dosledna u ratifikaciji kandidatura za članstvo na koje je prvi put zapretila vetom u maju.

Premijer Švedske Ulf Kristerson je prošle nedelje saopštio da je razgovarao sa turskim liderom, kao i da je u planu njegova poseta Ankari 8. novembra.

"Imamo puno poštovanje prema činjenici da svaka zemlja unutar Alijanse donosi sopstvene odluke", napomenuo je Kristerson.

Erdogan je tokom razgovora sa premijerom Švedske naglasio da je u zajedničkom interesu da se spreči da terorističke organizacije "uzmu za taoca" članstvo Švedske u NATO-u, a i bilateralne odnose te zemlje i Turske.

Erdogan bi trebalo da se sastane sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u petak kako bi razgovarali o proširenju Alijanse, ali i o sukobu u Ukrajini. Stoltenberg je ranije ohrabrio Švedsku i Finsku da prihvate zahteve Ankare.

Iako Švedska masovno prihvata migrante koji beže od sukoba, među kojima su i Kurdi, Kristerson je nekoliko puta izjavio da će poštovati sporazum sa Turskom i sarađivati u borbi protiv terorizma.

Finska: Turska i Mađarska da hitno odobre švedsku i finsku kandidaturu za NATO

Premijerka Finske Sana Marin pozvala je danas Tursku i Mađarsku da što pre odobre zahteve dve države za članstvo u NATO-u.

"Sve oči su sada uprte u Mađarsku i Tursku. Čekamo da ove zemlje ratifikuju naše zahteve. Mislim da bi bilo važno da se to dogodi što pre", rekla je Marin.

image