Svet

Bivša šefica austrijske diplomatije: Afrika ne veruje EU, Brisel misli samo na svoje interese

Evropske zemlje uglavnom su zainteresovane za pitanje migracija, kaže Karin Knajsl
Bivša šefica austrijske diplomatije: Afrika ne veruje EU, Brisel misli samo na svoje interesewww.globallookpress.com © Martin Juen via www.imago-images/www.imago-images.de

Afričke zemlje nemaju poverenja u EU, pošto shvataju da se Brisel rukovodi samo sopstvenim interesima, posebno u oblasti regulisanja migracionih tokova, izjavila je bivša ministarka spoljnih poslova Austrije Karin Knajsl.

Bivša ministarka je podsetila da je 2018. godine učestvovala na samitu EU-Afrika i dodala da su evropske zemlje uglavnom zainteresovane za pitanje migracija.

"Taj samit se sveo na pokušaje da se odgonetne koje zemlje treba da zaključe kakve ugovore da zadrže migrante kod kuće", rekla je bivša šefica austrijske diplomatije na drugom samitu Rusija-Afrika, koji je danas počeo u Sankt Peterburgu.

Kako je Knajslova istakla, EU trenutno sklapa ugovore sa Egiptom, Tunisom i Marokom.

Podsetimo, bivša ministarka spoljnih poslova Austrije, na čijoj svadbi je gost bio ruski predsednik Vladimir Putin, ranije je izjavila da joj je zbog bliskosti sa Moskvom uništen život.

Knajsel je, za nemački RTL, rekla da sebe smatra "političkom izbeglicom", jer je Austriju morala da napusti zbog defakto postojeće zabrane rada zbog njenog odnosa prema Putinu.

Naime, 2018. godine se Knajsel našla na naslovnim stranama medija širom sveta, pošto je Putin lično došao na njenu svadbu. Ona je rekla da se ne kaje što je pozvala ruskog lidera na svadbu.

Takođe je rekla da ne želi da napusti svoj posao u ruskom "Rosnjeftu" iako se na nju vrši veliki pritisak.

"Moj život je već uništen", kazala je Knajsel dodajući da ne želi da se distancira od Putina.

image