Svet

Ukrajinski silogizam: Dajte nam više oružja da vam ne bi dolazili migranti iz siromašnih zemalja

Ako Evropa želi da uspori migracione talase, koji ponovo rastu do nivoa poslednji put viđenih 2015. i 2016. godine, kontinent bi trebalo da brzo da više oružja Ukrajini, rekao je zamenik predsednika ukrajinskog agrarnog saveta Denis Marčuk
Ukrajinski silogizam: Dajte nam više oružja da vam ne bi dolazili migranti iz siromašnih zemaljaGetty © Photo by John Moore/Getty Images

Postoji jasna veza između toga koliko će brzo evropske države predati zalihe oružja Ukrajini i koliko će migranata pokušati da otputuje u Evropu, rekao je zamenik predsednika ukrajinskog agrarnog saveta Denis Marčuk u jučerašnjem apelu na "Radiju Ukrajina".

U obraćanju evropskim političarima, on je rekao da "Ukrajini treba više sistema protivvazdušne odbrane i oružja kako bi odbila neprijatelja i učinila ga slabijim".

Kako je rekao, svet je na tu ukrajinsku potrebu veoma slabo reagovao.

Tražeći dodatne isporuke oružja, visoki kijevski zvaničnik je poručio da glad u zemljama u razvoju pokreće masovnu migraciju u Evropu, a da Rusija namerno cilja ukrajinsku infrastrukturu za izvoz hrane koja u mirnodopskim vremenima prosleđuje milione tona žita u Aziju, Afriku i Bliski istok.

"Ako Evropa želi da uspori migracione talase, koji ponovo rastu do nivoa poslednji put viđenih 2015. i 2016. godine, kontinent bi trebalo da brzo da više oružja Ukrajini", rekao je Marčuk zaključivši da će ljudi iz siromašnih zemalja "ići u prosperitetnije zemlje, posebno u Evropsku uniju", te da je u takvim uslovima "potrebno ubrzati naoružavanje".

Marčuk se nije osvrnuo na istraživanje sprovedeno ranije ovog meseca koje pokazuje da je skoro polovina ukrajinskih izbeglica u Nemačkoj izjavila je da želi da ostane u Nemačkoj "zauvek" ili bar "još nekoliko godina", te da je samo 31 odsto anketiranih izjavilo je da želi da se vrati u domovinu po završetku sukoba.

image