Svet

Sramni apel Kijeva: Vrhovna rada traži da UNESKO oduzme članstvo Rusiji

Konačni plan da Unesko iznese iz Ukrajine hrišćanske dragocenosti, samo bi još lakše bio realizovan nakon poziva Vrhovne rade da se Rusija izbaci iz te organizacije
Sramni apel Kijeva: Vrhovna rada traži da UNESKO oduzme članstvo Rusiji© Tanjug/AP Photo/Christophe Ena, File

Ukrajinska Vrhovna rada apelovala je na UNESKO da Rusiji oduzme članstvo u organizaciji.

Parlament je takođe pozvao Unesko da hitno pošalje misiju u Ukrajinu radi procene štete izazvane ruskim napadima na mesta svetske baštine u Lavovu i Odesi, prenosi ukrajinska agencija TSN.

Apel je upućen i parlamentima i vladama zemalja članica UNESKO, izjavio je danas narodni poslanik Jaroslav Železnjak.

"Parlament je apelovao na UNESKO, parlamente i vlade država članica u vezi sa neophodnošću da se Ruskoj Federaciji oduzme članstvo u toj organizaciju", naveo je narodni poslanik i dodao da je za ovu odluku glasalo 296 narodnih poslanika.

Ukrajinski parlament je takođe pozvao parlamente i vlade stranih država da preduzmu sve moguće mere za istragu zločina, pozovu na odgovornost i obezbede pravično kažnjavanje svih počinilaca u okviru nacionalnih i međunarodnih jurisdikcija.

Podsetimo, Unesko pokušava da izveze pravoslavne svetinje i istorijske artefakte iz Ukrajine. Postoje informacije o pojavljivanju dragocenosti iz Kijevsko-pečerske lavre na aukcijama na Zapadu, rekao je protojerej Igor Fomin, namesnik hrama Svetog kneza Aleksandra Nevskog pri Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa (MGIMO).

Ranije je ruska Spoljna obaveštajna služba (SVR) javila da je postignut dogovor između Kijeva i Uneska o iznošenju hrišćanskih dragocenosti, uključujući mošti svetitelja iz Kijevsko-pečerske lavre, i njihovom prenosu u zapadne zemlje.

image