Rusija

Kijev i UNESKO bi da otmu mošti pravoslavnih svetaca, Ministar kulture: Neće napuštati Ukrajinu

Postoje saznanja da bi svete mošti, koje se nalaze u Kijevsko-pečerskoj lavri, bile prebačene u muzeje u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj i Vatikanu
Kijev i UNESKO bi da otmu mošti pravoslavnih svetaca, Ministar kulture: Neće napuštati Ukrajinuwww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov

Kijev i UNESKO su postigli dogovor da otmu hrišćanske relikvije koje se nalaze u Kijevsko-pečerskoj lavri i da ih prebace na Zapad, saopštila je danas Spoljnoobaveštajna služba Rusije. 

Kako je navedeno, postoje saznanja da bi na Zapad bile prenete i mošti svetaca koje se vekovima čuvaju u ovoj pravoslavnoj svetinji. Svete mošti bile bi prebačene u muzeje u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj i Vatikanu.

Ovakve akcije Kijeva i Uneska bile bi sprovedene u narednom periodu pod izgovorom "spasavanja od ruskih raketnih udara". 

Ukrajinski ministar kulture demantovao je, u međuvremenu, ove navode na svom Telegram kanalu i naveo da relikvije iz Kijevsko-pečerske lavre neće napuštati Ukrajinu, prenele su "RIA Novosti".

Ruska služba je pak javila da je poglavaru Ukrajinske pravoslavne crkve, mitropolitu Onufriju, rečeno da će ikone i mošti iz Lavre biti premeštene na Zapad samo privremeno, navodno "dok se situacija u Ukrajini ne vrati u normalu".

Ipak, Moskva danas javlja da ovi navodi nisu tačni i da iza ovih koraka, zapravo, stoji namera da svete mošti trajno ostanu na Zapadu, nešto slično kao što je to bio slučaj sa tajnim izvozom vizantijskih ikona iz Ukrajine, a koje se od 14. juna nalaze u okviru izložbe u francuskom Luvru.

Ruski zvaničnici saopštili su danas da je zaštita Kijevsko-pečerske lavre od izuzetne važnosti za Moskvu jer ova svetinja ima "veliki duhovni značaj".

Ruska služba ističe da je pravoslavno nasleđe za Zapad samo dragoceni artefakt, dok je za ruski svet to svetinja koja nema cenu.

"Zaštita Kijevsko-pečerske lavre ima veliki duhovni značaj za našu zemlju, a to znači i da naša odlučnost da Specijalnu vojnu operaciju sprovedemo do kraja postaje samo jača. Radićemo na tome da ih vratimo. Obavezno ćemo da ih vratimo", poručuje danas ruska Spoljnoobaveštajna služba.

Izvor iz Ruske pravoslavne crkve u međuvremenu je za "RIA Novosti" potvrdio da je RPC zabrinuta zbog poslednjih vesti.

U Kijevsko-pečerskoj lavri nalaze se mošti 123 sveca. 

image