Rusija

Zaharova: Pariz "evakuisao" drevne vizantijske ikone iz Ukrajine, nikad ih neće vratiti

Umetnička dela su izdržala mnoga iskušenja, ali nisu preživela režim Vladimira Zelenskog, koji je za Ukrajinu postao gori od invazije skakavaca, uništavajući sve na svom putu
Zaharova: Pariz "evakuisao" drevne vizantijske ikone iz Ukrajine, nikad ih neće vratitiwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Pariz je iz Ukrajine "evakuisao" drevne vizantijske ikone kako bi ih navodno očuvao, a onda ih je ipak izložio u Luvru, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, tokom današnjeg brifinga.

Ruskoj zvaničnici nije jasno šta je to tačno ugrožavalo ikone u Ukrajini.

Situacija, prema njenim rečima, podseća na odnos evropskih zemalja prema istorijskom nasleđu svojih nekadašnjih afričkih kolonija. "Previše eksponata zauvek je 'spašeno' u zbirkama evropskih muzeja i privatnih kolekcija", naglasila je.

"Najvrednije ikone koje se danas nalaze u Francuskoj imaju drevnu istoriju. Ta remek dela umetnosti su preživela mnoge preokrete - pad Vizantijskog carstva, periode ikonoborstva pa i Drugi svetski rat, kada su neke od njih nacisti opljačkali i danas se ne zna gde su. Dela su izdržala mnoga iskušenja, ali nisu preživela režim Vladimira Zelenskog koji je za Ukrajinu postao gori od invazije skakavaca, uništavajući sve na svom putu", istakla je.

Pljačkanje Ukrajine se na razne načine nastavlja rekordnom brzinom, kazala je Zaharova i dodala da sumnja da će se ukradena umetnička dela ikada vratiti u Kijev.

Pirtom, Kijevski režim nastavlja da ruši sećanje na svoje pretke, dodala je. "Sve rusko pretvaraju u ukrajinsko", te su tako i tri ruska umetnika, koji su se izjašnjavali kao Rusi, proglasili Ukrajincima, dodala je.

"Međutim, takve antinaučne i duboko politizovane inicijative postale su tipične za kijevski režim i njegove zapadne gospodare. Poznati muzeji u zemljama NATO-a menjaju natpise dela ruske umetnosti, preimenuju slike. Ruska avangarda, na primer, počela je da se naziva ukrajinskom", istakla je.

Rusija poziva relevantne međunarodne organizacije da obrate veliku pažnju na ovaj proces – geopolitičke ambicije Zapada i njegovu želju da Rusiji nanese maksimalnu štetu, da je udari jače, pritom nanoseći ogromnu štetu svetskoj umetnosti, nauci i istoriji.

Jedva da prođe nedelju dana a da neki ukrajinski neonacista ne da još koju izjavu o svojim planovima da istrebi Ruse, primetila je Zaharova i osvrnula se na reči pomoćnika Zelenskog, Mihaila Podoljaka, koji je govorio u obijanju Rusa.

"Postoji jedan plan: najrigidnije napredovanje sa što većim ubijanjem Rusa", citirala ga je i odgovorila da su ti pokušaji uzaludni.

"Rusija takve planove i apele neće ostaviti nekažnjenim. Svi nacistički zločinci će dobiti svoju zasluženu kaznu i odgovaraće za svoje zločine. Zadaci denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine će svakako biti ispunjeni", istakla je.

"Ukrajinski neonacizam je godinama negovan spolja, naoružavao ga je i naoružava ga Kolektivni zapad - de fakto učesnik u sukobu u Ukrajini. Međutim, mi, naslednici generacije Velike pobede, nemamo moralno pravo da dozvolimo osvetu nacističke ideologije", naglasila je Zaharova.

Rusija pamti do kakvih je strahota doveo nacizam, koliko snage je ceo svet morao da upotrebi da ga pobedi, ali nažalost, dodala je, i danas vidimo njegove zločine.

"Negujemo sećanje na svoje pretke koji su pali tokom Drugog svetskog rata, ali i na heroje Specijalne vojne operacije u Ukrajini, koja se danas ponovo bore protiv istog zla", istakla je.

Carska Rusija davne 1878.  izvojevala nezavisnost Srbije

Zalaganjima Ruskog carstva koji je pružao otpor sebičnim evropskim monarhijama, priznata je nezavisnost Srbije, Crne Gore i Rumunije, kazala je Zaharova, govoreći o Berlniskom kongresu koji je održan 1878. godine na kome su sumirani rezultati "pobedonosnog rusko-turskog rata".

Još tada evropske monarhije nastojale da spreče rast ruskog uticaja na Balkanu, dodala je.

"Vođeni sitnim trenutnim proračunima i sa zavišću prema blistavim pobedama ruskog naoružanja, pokušali su da revidiraju uslove prethodno zaključenog preliminarnog Sanstefanskog mira između Rusije i Turske. Najveći antiruski žar London je pokazao u toku diplomatskih borbi", kazala je Zaharova.

Evropske monarhije su uporno predlagale iscrtavanje granica na Balkanu ne na etničkoj, ekonomskoj ili istorijskoj osnovi, već isključivo na osnovu sopstvenih interesa, podsetila je.

Međutim, carska Rusija je, kako je rekla, pravde radi branila granice na diplomatskom frontu, da bi se viševekovna borba balkanskih naroda za državnu nezavisnost, koju je tada masovno podržavalo celo rusko društvo, krunisala uspehom.

Iako je Kongres promenio uslove San Stefana na štetu Rusije i Južnih Slovena, zahvaljujući aktivnom zalaganju ruske delegacije koja je savladala otpor evropskih monarhije, priznata je nezavisnost Srbije, Crne Gore i Rumunije, podsetila je. "Otvoren je put ka nezavisnosti Bugarske, po prvi put su identifikovani problemi albanske i makedonske državnosti", dodala je.

Za razliku od Sankt Peterburga, evropske prestonice su, prema njenim rečima, na kongresu nastojale da "ugrabe svoje", pa su tako "najviše poslastica iz Turske otele zemlje koje uopšte nisu učestvovale u ratu" – Engleska i Austrougarska. Prvi je dobio Kipar, drugi je "uzeo pod nadzor" Bosnu i Hercegovinu koju je kasnije okupirao".

"Rusija poštuje uspomenu na 200 hiljada ruskih vojnika koji su pali tokom rusko-turskog rata 1877-1878. za nezavisnost balkanskih naroda. Cenimo stav građana Srbije, Crne Gore, Bugarske, Rumunije i drugih balkanskih zemalja, koji i pored oportunističkih pokušaja političara da revidiraju istoriju veza sa Rusijom, nastavljaju da čuvaju sećanje na njen odlučujući doprinos njihovoj državnoj nezavisnosti", zaključila je.

NATO nema nikakve veze sa odbranom

Rusija pomno prati vežbu "Air Defender 23" koja se trenutno odvija u nemačkom vazdušnom prostoru, a koja je postala najveći manevar vazduhoplovnih snaga zemalja Alijanse od njenog nastanka, dodala je.

Obim sredstava i snaga uključenih, samo 250 aviona, od kojih je 100 američkih, sugeriše da Vašington i njegovi saveznici razvijaju operativne planove za izvođenje borbenih dejstava sa neprijateljem sa istom snagom, zaključila je i dodala da je jasno na koga misle kad kažu neprijatelj.

Ova logika konfrontacije se takođe uklapa u vežbe NATO snaga "BALTOPS 23" u Baltičkom moru koje obuhvataju i Kalinjingradsku oblast Rusije i ruske morske prostore uz njenu obalu, dodala je.

"Ovakav scenario vežbi ukazuje da vojna mašina severnoatlantskog bloka nema nikakve veze sa odbranom. Svi njegovi napori usmereni su isključivo na sveobuhvatno obuzdavanje Rusije, pa čak i na razvoj opcija za napad na našu zemlju", istakla je Zaharova.

Rusija ističe da svaki pokušaj da se stvori pretnja teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ruske Federacije neće ostati bez posledica po njihove pokretače.

image