Svet

Zvaničnik Pentagona: Svedočenje o NLO uvredljivo

U pismu šefa Pentagonove Kancelarije za rešavanje anomalija u svim domenima (AARO) dr Šona Kirkpatrika kritikuje se veći deo svedočenja penzionisanog obaveštajnog oficira Vazduhoplovnih snaga Dejvida Gruša
Zvaničnik Pentagona: Svedočenje o NLO uvredljivoGetty © Drew Angerer/Getty Images

Visoki zvaničnik Pentagona žestoko je kritikovao ovonedeljno saslušanje u Kongresu posvećeno neidentifikovanim letećim objektima (NLO), nazivajući iznete tvrdnje "uvredljivim" za osoblje angažovano pri istraživanju tog fenomena, i optužujući ključnog svedoka da ne sarađuje sa zvaničnom istragom vlade SAD.

U pismu dr Šona Kirkpatrika, objavljenom na njegovoj "Linkedin" stranici, kritikuje se veći deo svedočenja penzionisanog obaveštajnog oficira Vazduhoplovnih snaga Dejvida Gruša, javlja AP.

Kirkpatrik je pre godinu dana je imenovan da vodi Pentagonovu Kancelariju za rešavanje anomalija u svim domenima (AARO) koja je imala za cilj da centralizuje istrage o NLO.

"Ne mogu da dozvolim da saslušanje prođe, a da ne podelim koliko je to bilo uvredljivo za službenike Ministarstva odbrane i obaveštajne zajednice koji su odlučili da se pridruže AARO-u, od kojih su mnogi zabrinuti zbog rizika po karijeru. Oni tragaju za istinom, kao i ja. Ali sigurno ne biste stekli takav utisak sa saslušanja u Kongresu", napisao je Kirkpatrik u pismu.

Penzionisani major Dejvid Gruš je na svedočenju u sredu tvrdio da SAD prikrivaju, kako je on nazvao, "višedecenijski" program za prikupljanje i obrnuti inženjering "neidentifikovanih vazdušnih pojava" (UAP), što je zvanični naziv vlade za NLO.

Deo onoga do čega su SAD došle, rekao je Gruš, bili su "biološki proizvodi" koji nisu humanog porekla, za koje je rekao da ih nije video, ali da je o njima saznao od "ljudi sa direktnim saznanjem o programu".

Kongres je poslednjih godina podsticao Pentagon i američke obaveštajne agencije da bolje istraže izveštaje o uređajima koji lete neuobičajenim brzinama ili putanjama, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost.

Kirkpatrik je napisao pismo u četvrtak, a Ministarstvo odbrane je u petak potvrdilo da ga je poslao u ličnom svojstvu. On je odbio da komentariše pismo, navodi AP.

U odvojenom saopštenju, portparolka Pentagona Sju Gof demantovala je druge optužbe koje je Gruš izneo pred podkomitetom za nadzor Predstavničkog doma.

"Pentagon tek treba da pronađe kredibilne dokaze"

Pentagon "nema informacije da je bilo koja osoba povređena ili ubijena kao rezultat pružanja informacija" o NLO objektima, rekla je Gof.

Pentagon, takođe, nije otkrio "bilo kakve proverljive informacije koje bi potkrepile tvrdnje da su bilo kakvi programi u vezi sa posedovanjem ili obrnutim inženjeringom nezemaljskih materijala postojali u prošlosti ili postoje trenutno".

Kirkpatrik u pismu navodi da "AARO tek treba da pronađe bilo kakav kredibilan dokaz koji bi podržao navode o bilo kakvom programu obrnutog inženjeringa za nezemaljsku tehnologiju".

On je u decembru obavestio novinare da Pentagon istražuje "nekoliko stotina" novih izveštaja nakon pokušaja da se piloti i drugi jave sa bilo kakvim viđenjima.

Kirkpatrik je u pismu takođe napisao da su navodi o "odmazdi, uključujući fizički napad i pominjanje ubistva, izuzetno ozbiljni, zbog čega je policija kritičan deo AARO tima, posebno da zarad brzog delovanja ako se neko javi sa takvim tvrdnjama".

"Ipak, suprotno tvrdnjama iznetim na saslušanju, centralni izvor tih navoda je odbio da razgovara sa AARO-om", rekao je Kirkpatrik.

On nije eksplicitno imenovao Gruša, koji je tvrdio da se suočio sa odmazdom, i odbio je da odgovori kada ga je kongresmen pitao da li je neko ubijen da bi sakrio informacije o NLO.

image