Svet

Skretanje pažnje sa Severnog toka i kineskog balona? Pentagon objavio novi izveštaj o NLO

Priča o NLO nad američkim tlom krenula je ubrzo nakon Heršovog izveštaja o Severnom toku i incidenta sa kineskim balonom, a sada je stigao i prvi nacrt izveštaja o mogućem vanzemaljskom delovanju
Skretanje pažnje sa Severnog toka i kineskog balona? Pentagon objavio novi izveštaj o NLOGetty © Mike Coppola/Getty Images

Postoji mogućnost da vanzemaljski matični brodovi i manje sonde posećuju planete u našem solarnom sistemu, smatra šef Pentagonove kancelarije za istraživanje neidentifikovanih vazdušnih pojava u nacrtu izveštaja koji je podeljen u utorak.

"[Jedan] veštački međuzvezdani objekat bi potencijalno mogao da bude matična letelica koja oslobađa mnoge male sonde tokom svog bliskog prolaska pored Zemlje, a operativna konstrukcija ne razlikuje se previše od NASA misija", napisao je direktor Pentagonove Kancelarije za razrešenje anomalija Šon Kirkpatrik u novom izveštaju sa predsednikom odeljenja za astronomiju Univerziteta Harvard Ejbrahamom Loubom kao koautorom.

Pentagon je prošle godine formirao Kancelariju za razrešenje anomalija, koja je do sad obradila 366 izveštaja o viđanjima NLO, od kojih je 171 "pokazalo neobične performanse i karakteristike letenja ili, koje zahtevaju dalje ispitivanje", prethodno je navedeno u izveštaju koji je objavila Kancelarija direktora za nacionalnu bezbednost u februaru.

Koautor novog izveštaja Ejbraham Loub dospeo je u žižu javnosti 2017. godine, kada je nagovestio da je u naš solarni sistem prvi put dospeo neki vanzemaljski posetilac, piše "Militeri tajms". Te godine je PanSTARS teleskop NASA na Havajima otkrio neobičan međuzvezdani objekat koji je nazvan "Oumuamua" (izviđač na havajskom).

Objekat je bio u obliku cigare, delovao je ravno i išao je od Sunca, a nije pokazivao trag, što je neke naučnike navelo da pomisle da je veštački. U novom izveštaju se i "Oumuamua" navodi kao jedan od primera.

"Uz odgovarajući dizajn, ove sićušne sonde bi stigle do Zemlje ili drugih planeta Sunčevog sistema radi istraživanja, dok matična letelica prolazi između Zemlje i Sunca – baš kao što je bio slučaj sa 'Oumuamuom'", pišu autori.

Dodaje se da "astronomi ne bi mogli da primete raspršivanje mini sondi jer one ne reflektuju dovoljno sunčeve svetlosti da bi ih postojeći teleskopi mogli primetiti".

"Vanzemaljska pretnja" ili skretanje pažnje javnosti?

Novi izveštaj dolazi manje od mesec dana nakon što je u Beloj kući najavljena mogućnost formiranja stručnog tima za izučavanje nepoznatih objekata i potencijalnih bezbednosnih rizika koje oni predstavljaju posle serije incidenata tokom kojih je američka vojska oborila tri neidentifikovana leteća objekta (NLO).

Američki avioni oborili su 4. februara kineski balon, za koji Vašington tvrdi da je špijunski. To je očigledno dovelo do povećane opreznosti u američkoj administraciji, pošto su u narednih nedelju i po dana oborena još tri neidentifikovana objekta.

Poznati uzbunjivač Edvard Snouden je ocenio da priča o potencijalnom delovanju vanzemaljaca na Zemlji predstavlja pokušaj skretanje pažnje sa moguće umešanosti SAD u sabotažu Severnog toka, što je prvobitno tvrdio nezavisni novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš u izveštaju koji je objavljen, zapanjujuće, upravo početkom februara.

image