Svet

Snouden: Priča o vanzemaljcima je glupost, skretanje pažnje sa skandala sa Severnog toka

Priča o vanzemaljcima plasirana da skrene pažnju od stvarnih skandala, kaže uzbunjivač
Snouden: Priča o vanzemaljcima je glupost, skretanje pažnje sa skandala sa Severnog tokawww.globallookpress.com © Panayiotis Tzamaros/ZUMAPRESS.com

Medijska pomama oko "špijunskih balona" i neidentifikovanih letećih objekata nad Severnom Amerikom, nema nikakve veze sa vanzemaljcima, već je to veštački izazvana panika čiji je cilj da se javnosti skrene pažnja sa stvarnih skandala, kaže uzbunjivač Edvard Snouden.

"To nisu vanzemaljci. Voleo bih da su vanzemaljci. Ali to nisu vanzemaljci. To je samo stara izmišljena panika, privlačna distrakcija koja osigurava da novinari koji prate nacionalnu bezbednost dobijaju zadatak da istražuju gluposti, umesto budžete ili bombaške napade", kao što je bila sabotaža Severnog toka, naveo je Snouden.

Nagrađivani istraživački novinar Simor Herš objavio je prošle nedelje priču u kojoj opisuje kako su SAD i Norveška digle u vazduh gasovode koji transportuju ruski prirodni gas u Nemačku prošlog septembra. Američka vlada je odmah demantovala da ima bilo kakve veze sa sabotažom Severnog toka.

Odmah potom, američka vojska je počela da obara "objekte" na nebu iznad Severne Amerike. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je u ponedeljak da američka vlada još uvek ne zna poreklo tri leteća objekta koja su oborena tokom vikenda.

Dok general Glen VanHerk, koji ima zadatak da čuva vazdušni prostor SAD, nije isključio mogućnost da iza svega stoje vanzemaljci, sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer tvrdi da "nema naznaka vanzemaljaca ili vanzemaljskih aktivnosti".

Kirbi je u petak najavio obaranje "objekta na velikoj nadmorskoj visini" kod obale Aljaske. Američki borbeni avioni oborili su u subotu "neidentifikovani objekat bez posade" iznad Jukona na severozapadu Kanade. Treći objekat je oboren u nedelju popodne iznad jezera Huron dok se približavao Mičigenu.

"Iako vlasti još ne znaju šta su predmeti, oni nisu pretnja", rekao je ministar odbrane Lojd Ostin novinarima u ponedeljak. "Oni ne predstavljaju vojnu pretnju nikome na terenu. Međutim, oni predstavljaju rizik za civilno vazduhoplovstvo i potencijalno pretnju za prikupljanje obaveštajnih podataka. I doći ćemo do kraja ovoga", dodao je on.

Ostin je takođe rekao da se tri objekta razlikuju od kineskog "špijunskog balona" koji su SAD oborile iznad Južne Karoline prošle nedelje. Aerostat, koji je Peking opisao kao meteorološki balon koji su vetrovi oduvali sa kursa, prošao je veći deo kontinentalnog dela SAD pre nego što ga je uništio borbeni avion F-22.

Nespremnost Pentagona da opiše "objekte" ili pokaže bilo kakve ostatke koji su možda pronađeni podstakla je spekulacije o njihovom potencijalnom vanzemaljskom poreklu. Svemirski magnat Ilon Mask se našalio na račun izveštaja i poručio da su to njegovi vanzemaljski "prijatelji" koji su mu svratili.

U međuvremenu, opozicioni poslanici izrazili su frustraciju zbog nedostatka zvaničnih objašnjenja Bele kuće.

Senator iz Kentakija Rend Pol, koji je član Komiteta za unutrašnju bezbednost, zahtevao je od Pentagona i predsednika "da nam odmah kažu šta znaju – a šta ne znaju".

"Šta se zaboga dešava?" zapitao se kolega iz Kentakija i vođa manjine u Senatu Mič Mekonel. "Administracija još uvek nije mogla da otkrije bilo kakve značajne informacije o tome šta je oboreno", rekao je on i postavio pitanje da li je osetljivost radara možda povećana nakon incidenta sa kineskim balonom.

image