Svet

Amerikanci u strahu od vanzemaljaca, iz Bele kuće poruka: Ne morate da brinete

Nakon što su Amerikanci oborili tri neidentifikovane letelice počele su da kruže priče o poreklu letelica, a Bela kuća je morala da demantuje da su u pitanju vanzemaljci
Amerikanci u strahu od vanzemaljaca, iz Bele kuće poruka: Ne morate da brinete© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Iz Bele kuće poručeno je, nakon što su iznad Amerike oborena tri neidentifikovana leteća objekta, da nema dokaza o vanzemaljcima ili vanzemaljskoj aktivnosti.

Na brifingu za novinare koji je organizovan u ponedeljak portparolka Bele kuće Karina Žan Pjer rekla je da nema indicija da su se "objekti drugih planeta pojavili na Zemlji".

Novinarima se obratio i savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi koji je rekao da Amerikanci još nisu uspeli da identifikuju poreklo tri oborena objekta, ali je na pitanje novinara dodao: "Mislim da američka javnost ne mora da se brine o vanzemaljcima".

"Tražimo ostatke objekata, koji su srušeni iznad nenaseljenih područja. Njihove visine bile su znatno niže od kineskog špijunskog balona i mogli su uticati na komercijalne letove. Zato je predsednik Bajden uz konsultacije s vojnim generalima izdao naredbu da se sruše. Objekt srušen iznad jezera Hjuron sad je verovatno na velikoj dubini. I ostali objekti srušeni su iznad zabačenih područja, zbog čega je potraga za ostacima otežana", kazao je Kirbi.

On je kazao da ne postoje dokazi da su tri oborena objekata bila namenjena špijunskim aktivnostima, ali se to ne može ni isključiti. Kako je Kirbi naveo, srušeni su zbog opasnosti po komercijalni avio saobraćaj.

"Prema onom što dosad znamo, ti objekti nisu imali nikakav sopstveni pogon i prema svemu sudeći, kretali su se nošeni vetrom. Jedan od razloga zbog kojih ih sad vidimo više je jer ih više tražimo. Filteri radarskih sistema su modifikovani i sad se lakše otkrivaju", dodao Kirbi.

Kirbi je na pitanje novinara kakvi su dalji planovi Vašingtona rekao da ne zna kakva će biti praksa u budućnosti, jer se nalaze na, kako je rekao, nepoznatoj teritoriji.

image