Svet

Simor Herš: Istinu o sabotaži Severnog toka nije bilo teško naći

"Neverovatno je kako su se moje kolege povinovale", rekao je Herš, žaleći se da su mediji poput "Njujork tajmsa", "Vašington posta" i Si-En-Ena postali portparoli Bele kuće
Simor Herš: Istinu o sabotaži Severnog toka nije bilo teško naćiGetty © Alex Wong/Getty Images

Nezavisni istraživački novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš rekao je da informacije koje je izneo u svom istorijskom izveštaju o sabotaži Severnog toka nije bilo teško naći, i da je očigledno da izveštaji zapadnih medija glavnog toka ne pokazuju celu sliku.

Herš je prošle nedelje članak u kojem se navodi da su američki ronioci tokom NATO vežbe "Baltops 22" u leto 2022. godine postavili eksploziv ispod Severnog toka, koji su Norvežani aktivirali tri meseca kasnije.

Simor Herš je u subotu dao prvi intervju nakon objave tog članka za podkast "Radio vor nerd", gde je upitan da prokomentariše anonimne izvore na koje se poziva pri optužbama SAD i Norveške.

Herš je odbio da otkrije detalje o svom izvoru, napomenuvši je da je njegov posao da zaštiti svoje sagovornike i lično istrpi napade nakon objavljivanja priče. Novinar je ukazao da bi kolege koji ga kritikuju zbog oslanjanja na anonimne izvore trebalo da "malo bolje razumeju svoj posao".

"Problem je u tome što su se standardi srozali. Sada 'Njujork tajms' i 'Vašington post' misle da neimenovani izvor može biti novinar, sekretar za štampu, koji im nešto šapne sa strane. Ne znam, izgleda da nemaju nikoga unutra", rekao je Herš.

Herš: Zapadni mediji postali portparoli Bele kuće

On je takođe primetio da novinske kuće glavnog toka ne prenose mnoge činjenice o tekućem sukobu Moskve i Kijeva. "Rat za koji ja znam i rat o kojem vi čitate nisu isti", ukazao je Herš.

"Neverovatno je kako su se moje kolege povinovale", dodao je on, žaleći se da su mediji poput "Njujork tajmsa", "Vašington posta" i Si-En-Ena postali portparoli Bele kuće i Bajdenove administracije.

Što se tiče razotkrivanja istine o sabotaži Severnog toka, Herš je insistirao da nju "nije bilo teško pronaći" i da je bilo očigledno da je neka zemlja NATO umešana, posebno nakon što su najviši američki zvaničnici, uključujući predsednika Džozefa Bajdena, uputili jasne pretnje da će rusko-nemački gasovod biti zaustavljen "na ovaj ili onaj način" ako bi Moskva odlučila da pošalje svoje snage u Ukrajinu.

Herš je takođe istakao da je cela međunarodna industrija gasovoda znala "ko je šta uradio" i da je to realnost o kojoj "niko ne razmišlja". "Ali ja jesam, i eto nas ovde", zaključio je.

Bela kuća, kao i zvaničnici CIA-e i Stejt departmenta, odlučno su odbacili Heršov izveštaj nakon što je objavljen. Moskva je u međuvremenu pozvala na otvorenu međunarodnu istragu o napadu.

image