Svet

Evropski poslanik: SAD uništile Severni tok kako bi sprečile saradnju Rusije i Nemačke (VIDEO)

Vašington se rukovodio strateškim razlozima da zatvori energetske i ekonomske veze Moskve sa Berlinom i većinom zemalja zapadne i istočne Evrope, rekao je poslanik Evropskog parlamenta Gunar Bek
Evropski poslanik: SAD uništile Severni tok kako bi sprečile saradnju Rusije i Nemačke (VIDEO)Getty © Photo by Adam Berry/Getty Images

Poslanik Evropskog parlamenta Gunar Bek rekao je da su Sjedinjene Američke Države izvršile diverziju na Severnom toku kako bi sprečile ekonomsku saradnju između Rusije i Nemačke i da zapadne zemlje nisu zainteresovane za otvorenu istragu ovog slučaja.

"Za njih je najzgodnije objašnjenje da je Rusija sama uništila cevi, međutim, niko ne zna zašto bi sebi naškodila. Moskva se demonizuje, ali u Nemačkoj malo ljudi zaista veruje u to", rekao je Bek u intervjuu za "Izvestija". 

Prema njegovim rečima, SAD se nisu "dopadali bliski ekonomski odnosi između Nemačke i Rusije i da oni rade ili bi mogli da pokušaju da urade nešto što bi moglo da prekine ove odnose.

Bek je dodao da se Vašington rukovodio strateškim razlozima da zatvori energetske i ekonomske veze Rusije sa Nemačkom i većinom zemalja zapadne i istočne Evrope.

Slično mišljenje je izneo i francuski stručnjak za vojnu strategiju Loran Eninger, koji je naveo da je "sabotaža na gasovodima Severni tok 1 i 2 imala za cilj uništavanje nemačkih veza sa Rusijom".

Američki novinar Simor Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, objavio je članak o svojoj istrazi o eksplozijama gasovoda. U njegovoj publikaciji se navodi da su napad na Severne tokove izvele SAD uz pomoć saveznika iz NATO-a.

Tokom NATO vežbi "Baltops" u leto 2022. godine, američki ronioci postavili su eksploziv ispod "Severnog toka", koji su Norvežani aktivirali tri meseca kasnije, tvrdi Herš.

image
VV inauguration
banner