Rusija

Zaharova poručila NATO: Kada ćete održati hitan samit da analizirate situaciju oko Severnog toka?

Mnoge činjenice ukazuju na umešanost SAD: eksplozija gasovoda, prisustvo motiva, kao i posredni dokazi do kojih su došli novinari, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova poručila NATO: Kada ćete održati hitan samit da analizirate situaciju oko Severnog toka?www.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da bi NATO trebao da sazove hitan samit nakon objavljivanja istraživanja američkog novinara Simora Herša, kao i drugih novinara o umešanosti SAD u terorističke napade na Severni tok.

"Gde su sada NATO stručnjaci za novičoke i laži, koji su jednom godišnje redovno ispočetka iznosili apsurdne optužbe, navodeći da iznose pouzdane činjenice? Oni nikada bilo kakve činjenice nisu nikome dali", napisala je Zaharova na Telegramu.

Zaharova je istakla da mnoge činjenice ukazuju na umešanost Sjedinjenih Američkih Država: eksplozija gasovoda, prisustvo motiva, kao i posredni dokazi do kojih su došli novinari.

"Dakle, kada će biti održan hitan samit NATO da se analizira situacija?", upitala je ona.

U analizi portala "Flajtradar 24" navodi se da su avioni američkih i nemačkih mornaričkih snaga u junu 2022. godine redovno kružili iznad mesta gde su se dogodile eksplozije na gasovodima Severni tok.

Kako se navodi, od 8. do 16. juna, nemački i američki avioni "P-3 Orion" i "P-8 Posejdon" obavljali su redovne letove iznad mesta gde su se dogodile eksplozije. Istovremeno, vojni avioni su se spuštali na male visine, a transponderi su bili isključeni tokom skoro svakog leta, pa su neke od njihovih putanja ostale nezabeležene na tragovima portala.

Američki novinar Simor Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, objavio je članak o svojoj istrazi o eksplozijama gasovoda. U njegovoj publikaciji se navodi da su napad na Severne tokove izvele SAD uz pomoć saveznika iz NATO-a.

Tokom NATO vežbi "Baltops" u leto 2022. godine, američki ronioci postavili su eksploziv ispod "Severnog toka", koji su Norvežani aktivirali tri meseca kasnije, tvrdi Herš.

image