Svet

Berlin: Nema dokaza da je Moskva umešana u napade na "Severni tok"

Istraga se nastavlja, još uvek nema dokaza da je strana sila učestvovala u sabotaži, poručio je generalni tužilac Nemačke
Berlin: Nema dokaza da je Moskva umešana u napade na "Severni tok"www.globallookpress.com © Stefan Sauer

Nemački generalni tužilac Piter Frank priznao je za "Velt" da je dosadašnja istraga sabotaže na gasovodima "Severni tok 1" i "Severni tok 2" pokazala da nema nikakvih dokaza da je Rusija na bilo koji način umešana u prošlogodišnji incident.

"To se trenutno ne može dokazati, istraga se nastavlja", izjavio je Frank.

Dodao je da "još nije potvrđena sumnja da je reč o stranoj akciji sabotaže".

Istražitelji su, kako navodi Frank, do sada uzeli uzorke vode i zemljišta, ali i delova cevovoda sa mesta eksplozije u Baltičkom moru.

Nemačka nešto krije?

Pre dva dana, nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je u razgovoru sa sugrađanima da ne želi da daje nikakve prevremene komentare o "Severnom toku", već će istupiti sa izjavom kada istraga bude završena. On je kazao da je Nemačka pravna država, te da će Berlin zbog toga reći šta se desilo kada bude mogao da dokaže svoje tvrdnje.

Na ovo je odreagovala portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je juče rekla da sve ukazuje na to da Berlin, zapravo, nešto krije. 

Komentarišući izjavu nemačkog kancelara, ona je skrenula pažnju na manjkavosti u procesu istrage sabotaže gasovoda.

Rekla je da nije jasno zbog čega su nemačke vlasti dve nedelje odugovlačile sa početkom zvanične istrage i da je sumnjivo što je, prema nemačkim zvaničnim podacima, Berlin "najkasnije do 7. oktobra 2022. raspolagao 'obaveštajnim informacijama', koje je dobio od treće strane, a u vezi sa sabotažom (gasovoda)", čije bi obelodanjivanje, kako su naveli iz nemačkog ministarstva, "moglo da naškodi državnim interesima Nemačke".

"Kakva je to informacija koja može da naškodi Berlinu, koji je, zapravo, zajedno sa Rusijom pogođena strana" u celoj priči?, upitala je Zaharova.

Ona je dodala da Berlin još nije odgovorio na zahtev ruske strane koji je uputio premijer Mihail Mišustin, a u kojem se traži osnivanje zajedničke istražne komisije dve zemlje i ukazuje na neka dodatna očekivanja Moskve u vezi sa celom istragom.

Rusija je, kako je kazala portparolka, jasno stavila do znanja šta očekuje od Berlina kada je reč o ulozi kompanije "Gasprom" i nadležnih ruskih organa tokom istrage prošlogodišnjeg terorističkog napada u Baltičkom moru.

"Sve ovo je još jedna manifestacija licemerja Zapada", zaključila je.

image