Svet

Herš: Tvrdnje da su "proukrajinske snage" napale Severni tok su sumanute

Američki novinar Simor Herš smatra da bi SAD mogle da se uključe u sukob u Ukrajini, ali upozorava da se Vašington zavarava u vezi sa situacijom na terenu
Herš: Tvrdnje da su "proukrajinske snage" napale Severni tok su sumanute© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Američke snage mogle bi direktno da se umešaju u ukrajinsku krizu u slučaju neuspeha Oružanih snaga Ukrajine, rekao je Simor Herš, američki novinar i autor istrage o diverzijama na Severnim tokovima na sastanku američke nevladine organizacije Komitet za republiku.

Herš je primetio da se situacija u Ukrajini za SAD može odvijati po scenariju vijetnamske kampanje, pošto, uprkos isporukama oružja, snage kijevskog režima možda neće izdržati.

On je podsetio i na iskustvo bitke kod Staljingrada, kada je sovjetska armija uspela da preokrene tok bitke.

"Zar zaista želimo da se petljamo sa ovim momcima? Mislim da ne. Nismo spremni", rekao je Herš i dodao da se Amerikanci verovatno samo zavaravaju u vezi sa time šta se u Ukrajini dešava. Istovremeno je naglasio da Rusija u Ukrajini još nije ni upotrebila svoje "glavne snage".

Prošle nedelje je autor istrage o umešanosti SAD u sabotažu Severnog toka rekao da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena u spoljnoj politici vođena mržnjom prema predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i komunizmu, podseća Sputnjik.

Herš smatra da priča "Njujork tajmsa" da su Severni tok digle u vazduh neke "proukrajinske grupe", sumanuta i poručio da zna mnogo više o diverziji na gasovodima nego što može da kaže.

"Znam o tom mnogo više nego što mogu da pričam. Jednostavno ne mogu da širim priču o tome", naglasio je on. "Ponekad pomislim da je aktuelni predsednik (Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden) izgubio svoju obaveštajnu zajednicu", dodao je Herš.

S tim u vezi, on je primetio da su američke obaveštajne agencije "nahranile“ američku štampu "ovom sumanutom pričom" o mogućoj umešanosti proukrajinske grupe u podrivanje gasovoda. Novinar je objasnio da to nema nikakvog smisla, jer neki aktivisti-diletanti jednostavno nisu mogli da izvedu operaciju takvog stepena složenosti.

image
VV inauguration
banner