Svet

Herš: Tvrdnje da su Ukrajinci sabotirali Severni tok su zamazivanje očiju, SAD stoje iza eksplozije

Herš je tekst u "Njujork tajmsu" nazvao pokušajem Vašingtona da skrene pažnju javnosti sa njegovog izveštaja o sabotaži Severnog toka
Herš: Tvrdnje da su Ukrajinci sabotirali Severni tok su zamazivanje očiju, SAD stoje iza eksplozije© Tanjug/Swedish Coast Guard via AP, File

Novinar Simor Herš, koji je otkrio da SAD stoje iza sabotaže Severnog toka, optužio je Vašington da pokušava da "zamaže oči" javnosti objavljivanjem "novih obaveštajnih podataka" o tome šta se dogodilo.

"Oni (američka vlada) pokušavaju da skrenu pažnju sa članka koji sam napisao, koji je imao mnogo preciznih poadtaka", rekao je Herš u intervjuu za kineski CGTN.

Ranije ove sedmice, "Njujork tajms" je preneo pozivajući se na nove obaveštajne podatke, da proukrajinska grupa stoji iza napada na Severni tok i da kijevski režim nije znao za to.

Potom se oglasio i nemački "Cajt" koji je naveo da tragovi napada na gasovod ukazuju ka Ukrajini.

"Zapravo, pripreme za sabotažu počele su 2021. godine, pre  Božića. Jedan savetnik je razgovarao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom. Imali su niz sastanaka u tajnoj sobi u Beloj kući. Čak znam i broj te sobe. Na sastanku, obaveštajni zvaničnici su morali da opišu popravljive i nepopravljive posledice 'operacije' na Severnom toku. Nepopravljive - upotreba eksploziva. Sudeći po krajnjem rezultatu, izabrali su tu opciju. Bajdenovoj administraciji nikada se nije dopadalo što Nemačka dobija jeftin ruski gas. Morali su nekako da zavade zemlje", ispričao je Herš.

Herš je naveo da ukrajinska mornarica možda može da postavi mine, ali nemaju podmornicu.

"Morate da imate ljude koji znaju da rone i znaju da koriste eksploziv. Moraju da treniraju nedeljama i mesecima u vodama Baltičkog mora", dodao je on.

Dobitnik Pulicerove nagrade Herš objavio je u februaru članak o istrazi o eksplozijama gasovoda. Prema njegovoj verziji, sabotažu su izvele SAD uz pomoć NATO saveznika. U leto, tokom vežbi Baltops, američki ronioci minirali su cevovode, a tri meseca kasnije Norvežani su pokrenuli eksplozivne naprave.

Kako je novinar pojasnio, odluku o operaciji doneo je američki predsednik Džozef Bajden posle više od devet meseci tajnih razgovora sa timom za nacionalnu bezbednost. Razlog je bio strah da Nemačka, koja gas iz Rusije dobija preko Severnog toka, neće želeti da učestvuje u vojnoj pomoći Ukrajini. Vašington negira ove optužbe.

U razgovoru za CGTN, Herš je rekao i da Bajdenovu administraciju pokreće mržnja prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i komunizmu.

"Mislim da ih pokreće mržnja prema svemu što je povezano sa Putinom i komunizmom. Oni nisu pri sebi. Zbog toga, rade glupe stvari", rekao je on kineskom TV kanalu.

Američka spoljna politika je "potpuna budalaština", zaključio je Herš. "Ideja američke hegemonije... jednostavno više ne funkcioniše."

image