Svet

Kina optužila SAD: Pretvorili ste Tajvan u skladište municije

Tajvan je pretvoren u bure baruta, što povećava opasnost od rata u Tajvanskom moreuzu, saopštila je kineska kancelarija za poslove sa ovom zemljom
Kina optužila SAD: Pretvorili ste Tajvan u skladište municijeGetty © Photo by Annabelle Chih/Getty Images

Kina je optužila Sjedinjene Američke Države da su Tajvan pretvorile u skladište municije, nakon što je Bela kuća najavila novi paket vojne pomoći Tajvanu u vrednosti 345 miliona dolara.

Kineska kancelarija za poslove sa Tajvanom izdala je saopštenje u kojem se izražava protivljenje američkoj vojnoj pomoći Tajvanu, prenose mediji.

"Bez obzira na količine novca tajvanskih poreskih obveznika koje troše separatističke snage u Tajpeju, bez obzira i na to koliko američkog oružja dobijaju, to neće poljuljati našu odlučnost da rešimo tajvanski problem. Neće ni pokolebati našu čvrstu volju da ostvarimo ponovno ujedinjenje svoje domovine", rekao je portparol kineske Kancelarije za Tajvan Čen Binhua.

On je ocenio da je tim aktivnostima vlasti na Tajvanu ostrvo pretvoreno u bure baruta, što povećava opasnost od rata u Tajvanskom moreuzu.

Poslednjih godina kineska Narodnooslobodilačka armija povećala je aktivnosti u okolini Tajvana, šaljući borbene avione i ratne brodove da kruže oko ostrva.

Ministarstvo odbrane Tajvana je saopštilo da prati kretanje šest brodova kineske ratne mornarice u blizini ostrva.

SAD su u petak najavile novi paket vojne pomoći Tajvanu u vrednosti od 345 miliona dolara, ali administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena odbila je da javno pruži detalje o sadržaju paketa.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Kine je ranije saopštilo da je Bajdenovoj administraciji uložilo žalbu zbog najavljene posete potpredsednika Tajvana Vilijama Laija SAD sledećeg meseca usred tenzija između Vašingtona i Pekinga, napomenuvši da se Kina protivi svakom obliku podrške separatističkim snagama koje se zalažu za nezavisnost Tajvana.

image