Svet

Kijev: Sledeće sedmice počinjemo razgovore sa Vašingtonom o bezbednosnim garancijama

Ukrajici se nadaju da će bilateralni sporazumi o bezbednosti početi da se primenjuju pre samita NATO-a 2024. godine.
Kijev: Sledeće sedmice počinjemo razgovore sa Vašingtonom o bezbednosnim garancijamawww.globallookpress.com © Presidential Office of Ukraine/ThePresidentialOfficeUkraine

Kijev će sledeće nedelje početi razgovore sa Vašingtonom o bilateralnim bezbednosnim garancijama, rekao je Andrij Jermak, šef kancelarije predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

"Ove garancije će važiti sve dok Ukrajina ne dobije članstvo u NATO-u, što je najpouzdanija garancija bezbednosti", napisao je on na svom Telegram kanalu, prenose " RIA Novosti".

Prema rečima Jermaka, reč je o odbrani i finansijskoj podršci, kao i o sankcijama Rusiji. Poslednjeg dana samita NATO-a u Vilnjusu, zemlje G7 objavile su deklaraciju podrške Ukrajini, koja predviđa zaključivanje bilateralnih sporazuma o vojnoj podršci zemlji, kao i planove u slučaju novog sukoba sa Rusijom.

Bezbednosne obaveze navedene u njemu ne predviđaju konkretne vremenske okvire za implementaciju. Dokument takođe ne sadrži nikakav vremenski okvir u vezi sa prijemom Ukrajine u Alijansu. Kijev je izrazio nadu da će "bezbednosne garancije" biti u funkciji pre samita NATO-a u Vašingtonu 2024. godine.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov napomenuo je da bi ova odluka mogla biti bremenita "srednjoročno, dugoročno, pa čak i kratkoročno sa veoma, veoma negativnim posledicama".

Rusija je prošlog proleća poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke vojne pomoći Ukrajini. Moskva je više puta napomenula da će svaki teret koji sadrži oružje za Kijev postati legitimna meta ruske vojske.

image