Svet

Tramp: SAD moraju da poboljšaju odnose s Rusijom

Bivši predsednik ističe da Ruska Federacija ima više nuklearnog oružja od Amerike, a da tu činjenicu niko ne pominje kada govori o sukobu u Ukrajini
Tramp: SAD moraju da poboljšaju odnose s Rusijom© Tanjug/AP Photo/Sue Ogrocki

Dobro je lepo se slagati sa državom koja ima najveće zalihe nuklearnog oružja na svetu, rekao je bivši američki predsednik Donald Tramp, i uz to ponovio svoje više puta izrečene tvrdnje da bi mogao da reši sukob u Ukrajini za nekoliko sati.

"Lažne vesti mrze kada kažem da dobro znam ruskog predsednika Vladimira Putina. Mrze kad kažem da sam se slagao s njim. Znate, dobro je slagati se", izjavio je Tramp pred svojim pristalicama na predizbornom skupu u Eriju u Pensilvaniji.

"Oni imaju više nuklearnog oružja od nas ili otprilike isto; ipak, malo više od nas", rekao je on dodajući da tu činjenicu niko ne pominje kada govori o sukobu u Ukrajini. 

SAD su trenutno u veoma glupoj, opasnoj situaciji, dodao je.

Bivši američki lider rekao je i da je osvojio drugi mandat, to jest da je ostao na predsedničkoj poziciji, do rata u Ukrajini ne bi ni došlo jer "Rusija nas je poštovala, Putin me je poštovao".

Ponovio je i da će, ukoliko bude ponovo izabran, okončati rat u Ukrajini za 24 sata.

Pristalicama je preneo da je bio u prilici da zastraši ruskog predsednika "stvarima koje ne želite da znate".

"Rekao sam: 'Biće stvarno loše'... On je rekao: 'Ti to ne bi uradio', a ja sam rekao: 'Da, hoću'. I nije mi verovao, ali verovao mi je 10 odsto. To je sve što mu je trebalo", precizirao je Tramp, podsetivši da je istu taktiku primenjivao i u komunikaciji s kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Donald Tramp vodi kampanju za republikansku nominaciju za predsedničke izbore 2024. godine dok se njegovi pravni problemi gomilaju. Prošle nedelje najavljene su nove optužbe koje se odnose na navodno pogrešno rukovanje poverljivim dokumentima pošto je napustio funkciju. Tramp pak tvrdi da je žrtva "lova na veštice" koji protiv njega sprovode Demokratska partija i "duboka država".

image