Svet

"Blumberg": Suđenje veka Trampu i Americi

Tramp će se suočiti sa čak šest suđenja naredne godine, što podrazumeva i građanske i državne optužbe u Njujorku i Džordžiji
"Blumberg": Suđenje veka Trampu i Americi© Tanjug/AP Photo/Steven Senne

Svi očekuju da će bivši američki predsednik Donald Tramp uskoro biti optužen za pokušaj da preokrene svoj izborni poraz 2020. godine, čak i sam Tramp, piše "Blumberg".

"Suđenje veka", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži "Trut soušl".

Ako se to dogodi, to će biti druga Trampova optužnica na saveznom nivou, nakon optužbe da je pogrešno postupao sa poverljivim dokumentima nakon što je napustio Belu kuću 2021. godine, odnosno sumnjiči se da je pokušao da sakrije dokumente od vlade i da je uz dvoje zaposlenih pokušao da izbriše video-snimke nadzora na svom imanju Mar-a-Lago.

Tramp će se suočiti sa čak šest suđenja naredne godine, što podrazumeva i građanske i državne optužbe u Njujorku i Džordžiji.

Pošto veliki broj republikanaca veruje da su optužnice politički motivisane, nove optužbe samo osnažuju podršku Trampu, piše "Blumberg".

On je i dalje favorit za nominaciju republikanaca za predsednika zemlje, što mu povećava izglede da će ponovo u trku sa Džozefom Bajdenom 2024. godine.

Bajden nije posebno popularan, samo 42 odsto Amerikanaca odobrava njegovu novu kandidaturu, ali i oko 57 odsto ima negativan stav o Trampu.

Predviđanje Trampove političke smrti bi bilo opasno, piše "Blumberg", ali do sledeće godine moguće je da će se boriti za ulazak u Belu kuću iz saveznog zatvora.

Teško je zamisliti da Amerikanci izaberu osuđenika za predsednika, piše "Blumberg". Očigledno je da Trampovi politički protivnici na to i računaju, odnosno da na taj način žele da mu politički naškode i da ga zaustave u izboru za predsednika.

image