Svet

Burkina Faso i Mali: Vojnu intervenciju u Nigeru smatraćemo objavom rata

Vlade dve zemlje upozorile su na "katastrofalne posledice" vojne intervencije u Nigeru, koja bi mogla "destabilizovati ceo region, kao što je bio slučaj sa unilateralnom intervencijom NATO-a u Libiji"
Burkina Faso i Mali: Vojnu intervenciju u Nigeru smatraćemo objavom rata© TANJUG/AP Photo/Fatahoulaye Hassane Midou

Bilo kakvo mešanje upotrebom sile u Nigeru smatraće se objavom rata Burkini Faso i Maliju, navodi se u zajedničkom saopštenju prelaznih vlada ove dve države, prenose "RIA Novosti".

"Prelazne vlade Burkine Faso i Malija upozoravaju da će svaka vojna intervencija protiv Nigera predstavljati objavu rata ovim dvema državama", navodi se u saopštenju.

Naime, vlade dveju zemalja upozorile su na "katastrofalne posledice" vojne intervencije u Nigeru, koja bi mogla "destabilizovati ceo region, kao što je bio slučaj sa unilateralnom intervencijom NATO-a u Libiji".

Osim toga, vlade ovih zemalja su zapretile da će se povući iz Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (EKOVAS). 

Ranije je ta organizacija dala Nigeru nedelju dana da vrati predsednika Mohameda Bazuma na vlast, preteći da će upotrebiti "sve mere", uključujući i vojne.

Burkina Faso i Mali izrazili su solidarnost sa narodom Nigera, koji je odlučio da preuzme sudbinu u svoje ruke. Zemlje su osudile "upornost" u uvođenju sankcija EKOVAS-a i Zapadnoafričke ekonomske i monetarne unije (UEMOA) Nigeru, odbijajući da ih ispoštuju.

U međuvremenu, Gvineja je prva država koja se oglasila u znak podrške novim vlastima u Nigeru, rekavši da od njih očekuje garancije stabilnosti i harmonije u zemlji.

"Sankcije na koje poziva EKOVAS, uključujući vojnu intervenciju, ne mogu biti rešenje trenutnog problema, ali mogu dovesti do humanitarne katastrofe, posledica koja može ići van granica Nigera", saopštili su.

Podsetimo, pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaranju granica, uvođenje policijskog časa, suspenziju ustava i zabranu političkog delovanja partija.

Oni su 28. jula saopštili da je šef države postao general Abdulramhan Tijani. Tokom puča on je predvodio predsedničku gardu, čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma.

U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.

U međuvremenu, Ekonomska zajednica država Zapadne Afrike (EKOVAS), koja obuhvata 15 zemalja regiona, zatražila je od učesnika vojnog puča u Nigeru da u roku od nedelju dana oslobode predsednika Mohameda Bazuma i vrate zemlju u ustavne okvire, zapretivši vojnom intervencijom.

image