Svet

Uprkos pritisku sa Zapada: Samit Rusija-Afrika veliki uspeh

Samit Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu bio je veliki uspeh, uprkos "pritisku bez presedana sa Zapada", navodi se u saopštenju "Roskongresa"
Uprkos pritisku sa Zapada: Samit Rusija-Afrika veliki uspehwww.globallookpress.com © President Of Russia Office/Keystone Press Agency

Samit Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu bio je veliki uspeh, uprkos "pritisku bez presedana sa Zapada", navodi se u saopštenju ruske državne kompanije "Roskongres" koja je bila organizator skupa.

Dvodnevnom forumu prisustvovale su zvanične delegacije iz 48 zemalja, od kojih su većinu predvodili šefovi država ili visoko rangirani nacionalni zvaničnici.

Pet najvećih integracionih udruženja na afričkom kontinentu takođe je poslalo svoje predstavnike, istakao je "Roskongres".

Ukupna posećenost se procenjuje na 9.000 ljudi, sa državljanima 104 strane države i teritorije koji su prisustvovali raznim događajima foruma.

Brojka uključuje otprilike 1.000 stranih poslovnih ljudi i 1.100 stranih zvaničnika, kao i 2.000 preduzetnika i 750 javnih službenika iz zemlje domaćina. Došlo je više od 2.000 poslenika iz raznih medijskih organizacija.

Potpisani ključni dokumenti 

Visoki zvaničnici koji su prisustvovali forumu potpisali su četiri ključne deklaracije, četvorogodišnji akcioni plan i dva memoranduma o razumevanju između Rusije i afričkih regionalnih blokova.

Na samitu je takođe potpisan 161 javni sporazum o različitim programima. Većina njih je bila o međuvladinoj saradnji, obrazovanju, razmeni tehnologije i međunarodnoj trgovini, navodi se u saopštenju.

"Ove godine, diskusije Ekonomsko-humanitarnog foruma obilovale su praktičnim predlozima, posebno u humanitarnoj i tehnološkoj oblasti, i izazvale su značajno interesovanje predstavnika poslovne i naučne zajednice", rekao je Anton Kobjakov, izvršni sekretar organizacionog komiteta.

Na forumu je održano ukupno 59 panela sa 457 govornika.

Sportski i kulturni program

Samit je takođe sadržao obiman sportski i kulturni program. Jedan od ključnih momenata za Rusiju bilo je svečano najavljivanje Igara prijateljstva, koje će se sledećeg septembra održati u Moskvi i Jekaterinburgu.

Neki komentatori su uporedili trenutni zastoj u sportu sa bojkotom Olimpijskih igara iz doba hladnog rata od strane zapadnog i sovjetskog bloka.

Moskva, sa druge strane, ističe da Igre prijateljstva predstavljaju ujedinjene ideale sporta, nezavisno od političke agende.

Međunarodne atletske organizacije kažnjavale su ruske sportiste u okviru kampanje zapadnih sankcija. Prvobitna puna zabrana je uglavnom zamenjena ove godine zahtevom da se Rusi takmiče pod neutralnom zastavom. Građani Rusije takođe moraju da prođu strogi skrining na doping, a ispituje se i njihov stav o sukobu u Ukrajini.

Moskva smatra da su ograničenja diskriminatorna i politički motivisana.

Sportski događaji na marginama foruma uključivali su trku na pet kilometara, višednevnu biciklističku trku oko Ladoškog jezera na 1.000 km, fudbalski festival na kome se održava gala utakmica između timova sastavljenih od ruskih i afričkih zvezda, kao i i binu posvećenu ruskom odbojkaškom prvenstvu.

Afrički festivali

Održan je i festival afričke savremene umetnosti i kuhinje u Sankt Peterburgu, filmski festival na kojem su prikazana dela afričkih filmskih stvaralaca i ulični koncert pod nazivom "Ritmovi Afrike", gde su posetioci mogli da uživaju u nastupima afričkih bendova i ruskih muzičara koji sviraju afričku muziku.

Forum je takođe bio domaćin preko 50 izložbi posvećenih različitim aspektima saradnje Rusije sa afričkim narodima.

Jednu kolektivnu izložbu pripremile su afričke zemlje kako bi predstavile svoja nacionalna dostignuća.

image